ΚΟΣΜΟΣ

Buy Back Friday: Το Ikea αγοράζει μεταχειρισμένα έπιπλα του

Buy Back Friday: Το Ikea αγοράζει μεταχειρισμένα έπιπλα του

Μία πρωτόγνωρη εκστρατεία αγοράς των χρησιμοποιημένων επίπλων του εγκαινιάζει το Ikea, θέλοντας να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Επομένως, αν βαρεθήκατε κάποιο από τα προϊόντα που αγοράσατε από το Ikea, ο σουηδικός κολοσσός είναι έτοιμος να σας τα αγοράσει και να τα μεταπωλήσει, κάτι το οποίο σκοπεύει να πραγματοποιήσει στη φετινή Black Friday.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «Buy Back Friday», οι πελάτες που θα πουλούν πίσω στο Ikea μεταχειρισμένα προϊόντα του, θα λαμβάνουν ένα κουπόνι αγοράς που θα καλύπτει έως το 50% της αρχικής τιμής του αντικειμένου που καταθέτουν.

Το πρωτοφανές εγχείρημα, το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου σε 27 χώρες.

«Κάθε τι που δεν μπορεί να μεταπωληθεί θα ανακυκλωθεί ή θα δοθεί σε πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία της Covid-19», διευκρινίζει ο όμιλος.

Έως το 2021, το Ikea προβλέπει να εγκαταστήσει σε κάθε κατάστημά του, χώρους για τη επισκευή και τη μεταπώληση μεταχειρισμένων επίπλων, κάτι που γίνεται ήδη σε ορισμένα καταστήματα του ομίλου.

Για να απαντήσει στις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες το μοντέλο του, που βασίζεται στην πώληση συναρμολογούμενων προϊόντων χαμηλού κόστους, οδηγεί στην υπερκατανάλωση και τη σπατάλη, το Ikea άρχισε να επισκευάζει και να ανασκευάζει τα προϊόντα που είχαν κάποια ζημιά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς σε κάθε κατάστημά του.

Ο σουηδικός κολοσσός, που απασχολεί περισσότερους από 217.000 εργαζόμενους και διαθέτει 500 και πλέον σημεία πώλησης για ετήσιο κύκλο εργασιών που περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύτηκε να γίνει ένας παράγοντας της κυκλικής οικονομίας έως το 2030. Θέλει να μειώσει το συνολικό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα κατά 70% κατά μέσο όρο ανά προϊόν μέχρι τότε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP