Τους αγρότες επιδοτεί η κυβέρνηση Τραμπ ενόψει των εκλογών

Τους αγρότες επιδοτεί η κυβέρνηση Τραμπ ενόψει των εκλογών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακτωλό χρημάτων προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στους αγρότες, με τις επιχορηγήσεις να αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 46 δισ. δολάρια, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προωθεί σημαντικά κεφάλαια στην εκλογική του βάση στον Νότο και στις Μεσοδυτικές πολιτείες.

Οι γενναιόδωρες αυτές χρηματοδοτήσεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να στηρίξει τους ψηφοφόρους του σε αγροτικές περιοχές, τα χρέη των οποίων αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το χρέος των αγροτών αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% φέτος, για να φθάσει τα 434 δισ. δολάρια, ενώ οι πτωχεύσεις αγροκτημάτων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται εξίσου γενναιόδωρος και προς τους ηλικιωμένους, στους οποίους υποσχέθηκε εκπτώσεις στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ύψους 200 δολαρίων για κάθε συνταξιούχο, προς τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο με την έγκριση ομοσπονδιακής βοήθειας 13 δισ. δολαρίων, που στοχεύει στις ψήφους των Πορτορικανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια δέματα με επισιτιστική βοήθεια και επιστολή με την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ μοιράσθηκαν ήδη σε άπορες αγροτικές οικογένειες. Πρωταθλητής στην ομοσπονδιακή βοήθεια αναδείχθηκε έτσι ο αγροτικός τομέας, που αναμένεται να λάβει φέτος τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις του από το 2005.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η ανεξάρτητη υπηρεσία νομικών ερευνών αποφάνθηκε ότι ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σάνι Περντιού, αξιοποίησε παράτυπα τη θέση του για να προωθήσει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, υποσχόμενος αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Σε προεκλογική συγκέντρωση τον Αύγουστο, ο Περντιού παραβίασε την κείμενη νομοθεσία, διαφημίζοντας το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς τους άπορους αγρότες. Ο Περντιού υποχρεώθηκε να αποζημιώσει το κράτος για τα έξοδα μετάβασής του στην προεκλογική συγκέντρωση. Οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα δεν τελειώνουν εδώ. Το Κογκρέσο αποδέχθηκε πρόσφατα πρόταση χρηματοδότησης ταμείου, μέσω του οποίου ο Τραμπ έχει ήδη διοχετεύσει 30 δισ. δολάρια σε αγρότες. Οι εμπορικές διενέξεις του Τραμπ με την Κίνα και την Ευρώπη και οι δασμοί που αυτές προκάλεσαν έχουν πλήξει το αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ.

Παρότι η βοήθεια προς τους αγρότες εξασφαλίζει διακομματική στήριξη, ο πρόεδρος Τραμπ εκμεταλλεύεται την υγειονομική κρίση για να παραβιάσει τον νόμο, επιδοτώντας την καλλιέργεια καπνού, κάτι το οποίο έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή