Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται «σε κρίσιμη φάση», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ορίσει την έναρξη της αυριανής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ως καταληκτική ημερομηνία, αν και οι παρατηρητές θεωρούν ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη περιθώριο περίπου δύο εβδομάδων. 

Η μετάφραση μιας συμφωνίας στις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και η επικύρωση από τους 27 απαιτεί περίπου δύο μήνες, ως εκ τούτου, για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 2021, η συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει ώς την 1η Νοεμβρίου. Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στις 31 «Ιανουαρίου 2020, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν στη χώρα ώς τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του χρόνου.

«Δεν βλέπω σίγουρα καμία σημαντική πρόοδο αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, μετά την ενημέρωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Ακόμη και αν ο στόχος είναι η πιο απλή εμπορική συμφωνία, παραμένουν σοβαρότατες εκκρεμότητες. «Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν ακόμη πάρα πολλή δουλειά», προσέθεσε. 

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν από τη Βρετανία παραχωρήσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς, τα αλιευτικά δικαιώματα, την εταιρική διακυβέρνηση και τα μέτρα εναντίον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Παράλληλα, αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία, η Βρετανία πρέπει να πάρει πίσω τον νόμο που παρουσίασε, πιθανότατα ως διαπραγματευτικό χαρτί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, και ο οποίος παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες έχουν κινήσει νομική διαδικασία εναντίον της Βρετανίας για τον νόμο αυτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή