Λίβανος και Ισραήλ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους

Λίβανος και Ισραήλ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες που επισήμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, συναντήθηκαν σήμερα για άνευ προηγουμένου συνομιλίες με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, δήλωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σε μια βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Νακούρα, στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται με μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες άσκησαν πιέσεις επί τρία χρόνια για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αυτή.

Δύο λιβανικά στρατιωτικά ελικόπτερα εθεάθησαν να φέρνουν στη συνάντηση τη λιβανική αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της λιβανικής ομάδας αναμένεται να είναι ένας στρατιωτικός και της ισραηλινής πλευράς ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας.

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παρουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σένκερ.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη ομιλία του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο Γιαν Κούμπις, σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ.

Δεν επιτρέπεται η παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στη βάση του ΟΗΕ όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ανακοινώθηκε εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεση στους συμμάχους της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής Χεζμπολάχ επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλόβαθμους πολιτικούς συμμάχους της στο κοινοβούλιο.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει πως οι συνομιλίες δεν αποτελούν ένδειξη ειρήνευσης με το Ισραήλ. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Αν και το Ισραήλ κάνει λόγο για «άμεσες διαπραγματεύσεις», οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν θα συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Ο Λίβανος επιμένει στον τεχνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα των συνομιλιών, κρίσιμων για τη χώρα η οποία έχει ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θάλασσα.

Το 2018 ο Λίβανος υπέγραψε με μια πολυεθνική εταιρεία το πρώτο του συμβόλαιο ερευνών σε δύο οικόπεδα στην ΑΟΖ του, όμως από αυτά το ένα, το οικόπεδο 9, συνορεύει με μια περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων την οποία διεκδικεί και το Ισραήλ.

Αντιδράσεις

Στον Λίβανο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για τις συνομιλίες αυτές.

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός του Άμαλ ζήτησαν σήμερα να αλλάξει η ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα. Σε ανακοίνωσή τους στη διάρκεια της νύκτας τα δύο βασικά σιιτικά κόμματα επεσήμαναν ότι στη διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί ή πολίτες.

Μάλιστα η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν σημαίνει ότι επίκειται ειρήνη με το Ισραήλ.

Η εφημερίδα Al Akhbar, που πρόσκειται στο σιιτικό κίνημα, αναφέρει ότι οι συνομιλίες αποτελούν «μια στιγμή πολιτικής αδυναμίας για τον Λίβανο», και ότι το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα ωφεληθεί.

«Η δημιουργία ενός μηχανισμού διαπραγματεύσεων, άμεσων ή έμμεσων, (…) αποτελεί νίκη για τον εχθρό», τόνισε η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή