Ο επίμονος τουρίστας που έγινε ο μοναδικός επισκέπτης στο Μάτσου Πίτσου

Ο επίμονος τουρίστας που έγινε ο μοναδικός επισκέπτης στο Μάτσου Πίτσου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να υποδεχθεί έναν μοναδικό επισκέπτη άνοιξε το Σάββατο ο αρχαιολογικός χώρος-σύμβολο του πολιτισμού των Ινκα, το Μάτσου Πίτσου, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. 

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά για όσους είχαν προγραμματίσει ταξίδια. Εκατομμύρια είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, τα σχέδιά τους να ανατρέπονται και αναγκάστηκαν να παραμείνουν σπίτι τους, αφού δεν στάθηκε δυνατό να απολαύσουν τους αγαπημένους τους προορισμούς εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις. Ενας από τους άτυχους ήταν ο Ιάπωνας Τζέσι Καταγιάμα. Η δική του φιλοδοξία να επισκεφθεί το σύμβολο του πολιτισμού των Ινκα, και μάλιστα ολομόναχος, κάτι που προφανώς ξεπερνούσε κάθε προσδοκία, ευοδώθηκε παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία του. Υλοποίησε ένα όνειρο ζωής και υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην αρχαία πόλη των Ινκα και στο πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολιτισμού τους, το Μάτσου Πίτσου, ύστερα από πολλούς μήνες απόλυτης ερημιάς.  

Βέβαια, για να το επιτύχει αυτό, πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες, κατά τους οποίους παρέμεινε εγκλωβισμένος στην πόλη Αγουας Καλιέντες, κοντά στο αρχαιολογικό μνημείο. Αρχικά, η πρόθεση του Καταγιάμα ήταν να πραγματοποιήσει μια φευγαλέα επίσκεψη στο Περού και να επισκεφθεί το Μάτσου Πίτσου. Τελικά, όμως, λόγω πανδημίας, λίγο έλειψε να πολιτογραφηθεί Περουβιανός. Οι Αρχές του Περού, όπως αποδείχθηκε, συμμερίστηκαν την επιθυμία του και την περιπέτειά του και άνοιξαν –μόνο για τον Καταγιάμα– το Μάτσου Πίτσου. Οπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Αλεχάντρο Νέιρα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο νεαρός έφθασε στο Περού ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής, απλώς να δει το Μάτσου Πίτσου, και αυτό ακριβώς έγινε. Επίσης, ο Νέιρα υποσχέθηκε ότι τον ερχόμενο μήνα ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει και πάλι τόσο για τους πολίτες του Περού όσο και για τους ξένους που θέλουν να τον επισκεφθούν, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία. Σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να εισέρχεται στον χώρο το 30% του συνηθισμένου αριθμού επισκεπτών, που είναι 675 άνθρωποι την ημέρα.

«Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω πανδημίας», είπε ο Νέιρα, κατά συνέπεια το άνοιγμα της αρχαίας πόλης «θα γίνει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων».

Φυσικά, ο υπερτυχερός και επίμονος Ιάπωνας δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό και τη χαρά για την απρόσμενη εμπειρία του: «Είναι καταπληκτικό. Σας ευχαριστώ!» εμφανίζεται να λέει σε βίντεο που γύρισε στην κορυφή του Μάτσου Πίτσου.

Μέχρι σήμερα το Περού έχει χτυπηθεί σκληρά από τον κορωνοϊό, καταγράφοντας πάνω από 33.305 θανάτους, ενώ έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν θνητότητα από COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Μόνο πρόσφατα αποκαταστάθηκαν μερικώς οι αεροπορικές συνδέσεις με τη χώρα, αλλά μόνο από και προς επτά ακόμα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Η τουριστική βιομηχανία του Περού καταρρακώθηκε από την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή