Δημοπρασία: Ο αλλόσαυρος του ενός εκατομμυρίου

Δημοπρασία: Ο αλλόσαυρος του ενός εκατομμυρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η δημοπρασία σκελετού δεινoσαύρου από τον γαλλικό οίκο Drouot, με εκτιμώμενη τιμή αγοράς μεταξύ 1 και 1,2 εκατ. ευρώ. Ο σκελετός του αλλόσαυρου, μήκους 10 μέτρων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπισθεί ποτέ. Στη χθεσινή δημοπρασία αναμενόταν να πωληθούν και θραύσματα μετεωριτών, μικρά απολιθώματα, χαυλιόδοντες μαμούθ και αυγά δεινοσαύρων.

Ο σκελετός του αλλόσαυρου, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε το 2016 στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, ενώ οι διαστάσεις του –ύψος 3,5 μέτρα, πλάτος 2,25 μέτρα και μήκος 10 μέτρα– εντυπωσιάζουν την επιστημονική κοινότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα αλλόσαυρου που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παλαιοζωολόγων, το μέσο μήκος του αλλόσαυρου ήταν γύρω στα 8,5 μέτρα. Μόνο ο απολιθωμένος σκελετός που βρίσκεται σήμερα στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μανχάταν, μήκους 9,7 μέτρων, συγκρίνεται με αυτόν στο Παρίσι. Ο αλλόσαυρος, μακρινός πρόγονος του διάσημου τυραννόσαυρου ρεξ, περπατούσε στα δύο πόδια, ήταν σαρκοφάγος, ιδιαίτερα επιθετικός και επικίνδυνος. Ιχνη τραυμάτων έχουν εντοπισθεί στα πλευρά του σκελετού, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος αλλόσαυρος ηττήθηκε ύστερα από τιτάνια μάχη με κάποιον αντίπαλό του. Ο σκελετός της πρώιμης ιουρασικής περιόδου, που επρόκειτο να δημοπρατηθεί χθες, είναι κατά 70% άθικτος, με τα υπόλοιπα τμήματά του να έχουν αναδημιουργηθεί βάσει των γνώσεών μας για την ανατομία του αλλόσαυρου.

Πρόσφατες μελέτες οδηγούν την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι ο αλλόσαυρος είχε τάσεις κανιβαλισμού, σύμφωνα με ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Απολιθώματα που εντοπίσθηκαν σε λατομείο της πολιτείας στα Βραχώδη Ορη των ΗΠΑ εμφανίζουν δαγκωματιές αλλόσαυρων πάνω σε νεκρούς αλλόσαυρους. «Δεν γνωρίζουμε εάν ο κανιβαλισμός ήταν συνήθης πρακτική για τους αλλόσαυρους», λέει η δρ Στέφανι Χόρτον.

Τις κανιβαλικές συνήθειες πολλών δεινοσαύρων επιβεβαιώνει ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Στίβεν Μπρουσάτε: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο ακόμη μεγαλύτερος τυραννόσαυρος ρεξ ήταν κανίβαλος. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα τα είδη κροκοδείλων, που είναι οι στενότεροι συγγενείς των δεινοσαύρων, αλλά και σε πολλά σύγχρονα ζωικά είδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή