Στο «κόκκινο» η Ευρώπη- Ξεπέρασε σε νέα κρούσματα  Covid19 τις ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη- Ξεπέρασε σε νέα κρούσματα  Covid19 τις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη της Ευρώπης να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν άμεσα αποφάσεις για νέα περιοριστικά μέτρα. Την τελευταία εβδομάδα η γηραιά ήπειρος ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά από την άνοιξη, όταν η έκρηξη των κρουσμάτων είχε οδηγήσει σε ολικά lockdown. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Wall Street Journal, οι 27 χώρες της Ε.Ε. και η Βρετανία κατέγραψαν κατά μέσο όρο 78.000 πιστοποιημένα κρούσματα ημερησίως την εβδομάδα έως τις 12 Οκτωβρίου ή 152 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στο ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 49.000 πιστοποιημένα κρούσματα ημερησίως ή 150 ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Αρκετούς μήνες μετά την επιβολή των lockdown που πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, καθώς βλέπουν τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν. Προσπαθούν να αποφύγουν πάντως την γενική καραντίνα, καθώς κάτι τέτοιο θα ωθούσε σε νέα βαθιά ύφεση την οικονομία, που ήδη έχει χάσει την ορμή της στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, μετά την δυναμική ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο. 

Όπως σχολιάζει η WSJ η εικόνα στην Ευρώπη σήμερα θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, όταν τα κρούσματα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη σε μία σειρά πολιτειών, από την Φλόριντα έως την Καλιφόρνια. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων υπερβαίνει τα 250 ανά εκατομμύριο κατοίκων, που ήταν το αρνητικό ρεκόρ των ΗΠΑ το καλοκαίρι.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί οτι ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Άνοιξη, καθώς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων, ενώ οι ηλικιωμένοι αποδεικνύονται πιο προσεχτικοί στην τήρηση των αποστάσεων και των άλλων μέτρων προστασίας. 

Πηγή: Wall Street Journal 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή