Brexit: Τι λέει το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Brexit: Τι λέει το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει με ανησυχία ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στα ζητήματα-κλειδιά για την Ένωση» ώστε να υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με το νεότερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή.

Το προσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, συζητήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και αναμένεται να τροποποιηθεί περαιτέρω εν όψει της Συνόδου, όπως ανέφερε προ ολίγου Ευρωπαίος διπλωμάτης. Όπως σημειώνεται στο χθεσινοβραδινό κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επιβεβαιώνει εκ νέου την πρόθεση της Ένωσης για τη στενότερη δυνατή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο» μετά την 31.12.2020. στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, να «εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις» με στόχο να υπάρξει μία συμφωνία που να μπορεί να εφαρμοστεί από 1.1.2021.

Σχετικά με το επίμαχο βρετανικό νομοσχέδιο περί της Εσωτερικής Αγοράς [σ.σ.: του Ηνωμένου Βασιλείου], αναφέρεται στο προσχέδιο ότι «η Συμφωνία Αποχώρησης και τα Πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως». Ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε σχετικά ότι το νομοσχέδιο «δεν ήταν μία κίνηση καλής πίστης» και ανέδειξε την ανάγκη η τελική συμφωνία «να περιλαμβάνει έναν ισχυρό μηχανισμό επίλυσης διαφορών».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος, καλεί «τα κράτη-μέλη, τους θεσμούς της Ένωσης και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενισχύσουν τις προετοιμασίες τους και την ετοιμότητά τους σε όλα τα επίπεδα για όλες τις πιθανές εκβάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της μη συμφωνίας».     

Τα τρία βασικά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα δικαιώματα αλίευσης των Ευρωπαίων σε βρετανικά ύδατα, η πολιτική επιδοτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και το πώς θα αλληλεπιδρά με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων και το θέμα της «διακυβέρνησης» (που αφορά τον τρόπο επίλυσης διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στην ερμηνεία των όρων της νέας σχέσης).   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή