Κλειστό 21.00 με 06.00 το Παρίσι – Συναγερμός και σε άλλες πόλεις

Κλειστό 21.00 με 06.00 το Παρίσι – Συναγερμός και σε άλλες πόλεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίκεντρο της πανδημίας έχει εξελιχθεί η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Τα νέα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία και πολλά κράτη αγγίζουν ξανά τα επίπεδα λοιμώξεων της άνοιξης, ακόμα και παρά την εφαρμογή κάποιων εστιασμένων περιοριστικών μέτρων.

Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξε τη Γαλλία χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναγγέλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ πόλεις από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. Το νυχτερινό lockdown θα ισχύσει από το Σάββατο και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. 

Ενδεικτικά η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων για δεύτερη ημέρα. Στη Μόσχα, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει τηλεκπαίδευση των μαθητών. Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε και η Ελβετία με τη διάγνωση 2.823 λοιμώξεων χθες. Στην Ιταλία το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών Anaao-Assomed έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την αμφίβολη αντοχή του υγειονομικού συστήματος. Ο πρόεδρος του σωματείου, Πάολο Παλέρμο, τόνισε ότι αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα της Γαλλίας, το ιταλικό ΕΣΥ δεν θα αντέξει για περισσότερο από δύο μήνες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ιταλικές ΜΕΘ εκτινάχθηκε κατά 13,7% μέσα σε 24 ώρες. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονται και από Πολωνούς υγειονομικούς. 

Το Ισραήλ αποφάσισε την επιμήκυνση του δεύτερου καθολικού lockdown, που επιβλήθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες, τουλάχιστον ώς την Κυριακή, καθώς τα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν καθημερινά τις 3.000. Επί ποδός πολέμου βρίσκεται και η Γερμανία όπου για πρώτη φορά από τον Απρίλιο ανακοίνωσε περισσότερα από 5.000 νέα κρούσματα. 

Η Ολλανδία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, βρίσκεται από χθες σε μερικό lockdown για τον επόμενο μήνα, με κλειστά εστιατόρια και μπαρ, όριο 4 ατόμων στις συναθροίσεις και απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Στον χορό των lockdown μπήκε χθες και η Βόρεια Ιρλανδία.  

Τέλος, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την επιβολή βραχέος lockdown 14 ημερών, κατηγορώντας τον Μπόρις Τζόνσον ότι κωφεύει στις επιστημονικές συστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει lockdown στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, τις δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, με αποκλειστικά τηλεκπαίδευση. Από τις 22 Δεκεμβρίου θα επιτραπεί στους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή