Ανοσία της αγέλης προκρίνει ο Λευκός Οίκος

Ανοσία της αγέλης προκρίνει ο Λευκός Οίκος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις 216.000 θανάτους από COVID-19 στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος επέλεξε να υιοθετήσει τη διακήρυξη ομάδας επιστημόνων με την οποία προκρίνεται ως μέθοδος καταπολέμησης της πανδημίας η ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης. Η επιστημονική ομάδα συνιστά στην αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει τους νέους να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, ώστε να αποκτήσουν ανοσία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ηλικιωμένους και τα μέλη των ευπαθών ομάδων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly διέκοψε την κλινική δοκιμή μιας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης με χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους για την υγεία των εθελοντών, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς έχει συμβεί. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, τέτοιες διακοπές στις μεγάλες κλινικές μελέτες δεν είναι σπάνιες, ούτε εξυπακούεται ότι οι εθελοντές ασθένησαν εξαιτίας της πειραματικής θεραπείας. 

Καθησυχαστικοί, άλλωστε, εμφανίζονται και για την πιθανότητα επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό. Ο φόβος για κάτι τέτοιο έλαβε διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου περιστατικού επαναλοίμωξης στις ΗΠΑ. Στο σχετικό ερώτημα που έθεσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα, πόσες περιπτώσεις υπάρχουν, αλλά η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων σε κάποιον ασθενή δεν προϋποθέτει απαραίτητα δεύτερη λοίμωξη, αλλά πιθανώς οφείλεται στην πρώτη.

Αισιόδοξα τα νέα από το επιστημονικό πεδίο για την ανάπτυξη ανοσίας σε όσους αρρώστησαν με COVID-19. Ερευνητές Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς παράγουν υψηλής ποιότητας αντισώματα κατά του κορωνοϊού ακόμη και πέντε έως επτά μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Immunity», υποδεικνύει ότι είναι πιθανή η ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας. 

Φαίνεται ότι ο νέος παθογόνος παράγοντας δεν προκαλεί μόνο ανοσμία και αγευσία, που είναι και κάποια από τα κυριότερα συμπτώματα, αλλά και αιφνίδια και μόνιμη κώφωση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Φωτεινή-Στεφανία Κούμπα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του νοσοκομείου Royal National Throat Nose and Ear Hospital, έκανε τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «BMJ Case Reports». Οπως επισημαίνεται τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία, ιδιαίτερα στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. 

Τέλος, οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος 0 φαίνεται ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι στον κορωνοϊό και έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από COVID-19. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν δύο ακόμα μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Blood Advances» και υποδεικνύουν ότι η ομάδα αίματος πιθανώς να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ευπάθειά μας έναντι του νέου λοιμώδους παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή