Σε αμυντικό ρόλο ο Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να περιοδεύει ο Ντόναλντ Τραμπ σε κατεξοχήν αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεν αποτελεί, βέβαια, είδηση. Το γεγονός όμως ότι χθες αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Αϊόβα για να αποτρέψει την άλωσή της από τον Τζο Μπάιντεν είναι ενδεικτικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Η μεσοδυτική πολιτεία, όπου ο Τραμπ είχε συντρίψει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016 με διαφορά 10 μονάδων, εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα ως σίγουρη για τον Ρεπουμπλικανό. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει κλείσει την ψαλίδα και τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι θα πετύχει την ανατροπή, υποχρεώνοντας τον Τραμπ να χάσει χρόνο σε έναν αμυντικό αγώνα για την αποτροπή των χειρότερων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos σε έξι κρίσιμες πολιτείες, οι οποίες πιθανότατα θα κρίνουν το αποτέλεσμα, ο Μπάιντεν προηγείται παντού. Η διαφορά φτάνει τις οκτώ μονάδες στο Μίσιγκαν και στις επτά στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν, περιορίζεται στις τέσσερις μονάδες στη Φλόριντα και είναι οριακή, μεταξύ μιας και δύο μονάδων, σε Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα. Αλλες δημοσκοπήσεις δίνουν απόλυτη ισοβαθμία των δύο υποψηφίων στο Οχάιο.

Στη Φλόριντα, ένα κρίσιμο πεδίο μάχης λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων της, αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν οι ηλικιωμένοι λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους των συνταξιούχων στην ηλιόλουστη πολιτεία. Μιλώντας σε οίκο ευγηρίας, στο Πέμπροουκ της Φλόριντα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Για τον Τραμπ είστε αναλώσιμοι, άξιοι να λησμονηθείτε, στην πραγματικότητα είστε το τίποτα» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του για ολέθρια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας.

Τρεις μέρες μετά την προεκλογική του συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης, ο Τραμπ επισκέπτεται εκ νέου τη Φλόριντα σήμερα για να πάρει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση με απλούς πολίτες, την οποία διοργανώνει το κανάλι NBC στο Μαϊάμι. Κανονικά, σήμερα έπρεπε να λάβει χώρα στο Μαϊάμι το δεύτερο ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν, αλλά η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να το διεξάγει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος νόσησε πρόσφατα από COVID-19. Υστερα από αυτό, ο Τραμπ ακύρωσε τη συμμετοχή του.

Ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες μια πραγματική φρενίτιδα αγοράς όπλων φαίνεται να έχει καταλάβει τους Αμερικανούς, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τις αγροτικές περιοχές, λόγω των φόβων τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγκληματικότητα, για τις φυλετικές ταραχές, αλλά και για το ενδεχόμενο εκτρόπων πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι μηνιαίες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν από τα 2,3 εκατομμύρια τον μήνα το 2019, στα 3,9 εκατομμύρια αυτό το καλοκαίρι.

Χθες το πρωί ξεκίνησε η τρίτη ημέρα των ακροάσεων στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για τον διορισμό της προτεινόμενης από τον Τραμπ δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή