Σε τρεις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σε τρεις ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΪΚΟΝΟΥΡ. Δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα αστροναύτη μετέφερε χθες ρωσικός πύραυλος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ο Σεργκέι Ριζίκοφ, ο Σεργκέι Σφερτσόφ και η Καθλίν Ρούμπινς εκτοξεύθηκαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, με τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Ροσκόσμος να ανακοινώνει την επιτυχή σύνδεση της κάψουλας με τον διεθνή σταθμό.

Η αποστολή είναι η πρώτη στην οποία η κάψουλα πληρώματος προσεγγίζει τον ΔΔΣ εντός μόλις τριών ωρών από την εκτόξευσή της, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον χρόνο ανεφοδιασμού και αλλαγής πληρωμάτων του σταθμού. Μέχρι σήμερα, μόνο τα μη επανδρωμένα μεταγωγικά διαστημόπλοια Progress ακολουθούσαν αυτό το πρότυπο προσέγγισης, που απαιτεί μόνο δύο περιστροφές σε τροχιά γύρω από τη Γη, πριν από την πρόσδεση με τον ΔΔΣ.

Η χθεσινή αποστολή ήταν ιδιαίτερη εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών κανόνων, που έχουν ληφθεί έτσι ώστε να προληφθεί ενδεχόμενη μόλυνση του πληρώματος του σταθμού από κορωνοϊό. 

Πριν από την 30ή Μαΐου, όταν οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπένκεν και Χέρλι μετέβησαν στον σταθμό χάρη σε πύραυλο του προγράμματος SpaceX, της εταιρείας του μεγιστάνα Ελον Μασκ, η Ρωσία και το κοσμοδρόμιό της στο Μπαϊκονούρ απολάμβαναν πραγματικό μονοπώλιο στις επανδρωμένες αποστολές προς τον ΔΔΣ. Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη στις 2 Αυγούστου, ενώ νέα εκτόξευση πυραύλου SpaceX με προορισμό τον ΔΔΣ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Η ανάδειξη της SpaceX, αλλά συντόμως και της επίσης ιδιωτικής Boeing Aerospace, ως προτιμώμενο μέσο για το ταξίδι προς τον ΔΔΣ έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το ενδεχόμενο έναρξης νέας «κούρσας του Διαστήματος» μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, αλλά και μικρότερων, τεχνολογικά φιλόδοξων, χωρών.

Οι ίδιοι οι αστροναύτες απορρίπτουν τις θεωρίες αυτές, επιμένοντας ότι οι κοινές αποστολές βελτιώνουν την κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου πριν από την εκτόξευση, η Ρούμπιν απέφυγε διπλωματικά να αναφερθεί στην αποστολή SpaceX ερωτηθείσα για το πώς νιώθει που συμμετέχει στη νέα εποχή διαστημικής εξερεύνησης. «Παρότι δεν επιλέγουμε την ημερομηνία ή το μέσον εκτόξευσής μας, νιώθω απίστευτα τυχερή για την ευκαιρία μου να ταξιδέψω στον σταθμό για δεύτερη φορά», είπε η Αμερικανίδα αστροναύτης, που γιόρτασε χθες τα 42α γενέθλιά της. Η Ρούμπιν είναι μικροβιολόγος, μέλος επιστημονικής ομάδας έρευνας του ιού Εμπολα, προτού εκπαιδευθεί ως αστροναύτης και ταξιδέψει για πρώτη φορά στον ΔΔΣ το 2016. Η δρ Ρούμπιν ανέφερε ότι κατά την παραμονή της στον σταθμό θα πραγματοποιήσει πειράματα καλλιέργειας κυττάρων σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, συνεχίζοντας παράλληλα τη μελέτη της γύρω από το DNA. Το πλήρωμα θα υποβάλλεται τακτικά σε τεστ κορωνοϊού, καθώς όπως επισημαίνει η δρ Ρούμπιν, «ο ιός είναι απόλυτα ικανός να βρει τρόπο να διεισδύσει στον σταθμό».

Ο 46χρονος πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών Ριζίκοφ έχει καταγράψει 173 ημέρες παραμονής στο Διάστημα, ενώ η Ρούμπιν 115.

Ο 37χρονος Σφερτσόφ πραγματοποίησε χθες την παρθενική του διαστημική πτήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή