Βρετανία: Προστασία ακαδημαϊκών εργασιών από κατασκοπεία

Βρετανία: Προστασία ακαδημαϊκών εργασιών από κατασκοπεία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά μέτρα οχύρωσης των βρετανικών πανεπιστημίων από κακόβουλη παρακολούθηση ξένων μυστικών υπηρεσιών απκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Times του Λονδίνου την Πέμπτη, καθώς οι βρετανικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση παρακολουθήσεων από χώρες όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι φοιτητές θα υποβάλλουν τις εργασίες τους ανωνύμως και θα παρακολουθούν σεμινάρια χωρίς να εμφανίζεται το όνομά τους, ώστε να μην παρακολουθούνται οι απόψεις τους από ξένες υπηρεσίες.

Το σχέδιο, κατά το ρεπορτάζ, αποτελεί πόνημα τόσο των επικεφαλής των πανεπιστημίων όσο και κρατικών αξιωματούχων στη Βρετανία, ως απάντηση στις απειλές κατά της ελευθερίας λόγου αλλά και στους φόβους για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αν και το σχέδιο δεν αναφέρει ονομαστικά τις χώρες που συνιστούν κίνδυνο, την Τετάρτη ο νέος διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας της χώρας ΜΙ5, Κεν Μακάλαμ, προειδοποίησε ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τα βρετανικά συμφέροντα, ενώ η εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας προκαλεί προς το παρόν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο κ. Μακάλαμ πρόσθεσε ότι οι βρετανικές μυστικές υπήρεσίες πρόκειται να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν εχθρικές δραστηριότητες εκ μέρους της Κίνας, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και στόχευση στην τεχνολογία και τις υποδομές.

Πηγή: The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή