Γαλλία: ‘Εφοδος στις οικίες αξιωματούχων στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας

Γαλλία: ‘Εφοδος στις οικίες αξιωματούχων στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφοδο στις οικίες και τα γραφεία αξιωματούχων της κυβέρνησης και των υγειονομικών υπηρεσιών της Γαλλίας πραγματοποίησε η γαλλική αστυνομία, στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στη χώρα. Μεταξύ των προσώπων που ελέγχθηκαν από τις γαλλικές αρχές είναι ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, και ο επικεφαλής της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας Ζερόμ Σαλομόν. Ακόμη, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και πρώην μέλη της κυβέρνησης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.  

Οι συγκεκριμένες έρευνες είναι αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού προσφυγών που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR)και αφορούν την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 33.000 θανάτους στη χώρα. Το CJR είναι το μοναδικό γαλλικό δικαστήριο που έχει λόγο πάνω στο έργο των μελών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για ορισμένα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως οι ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό και η συχνά αργή ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών σε διάφορα περιστατικά. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί και συγγενείς θυμάτων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπήρξε «εγκληματικά αμελής» στην αντίδραση της απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Ειδικότερα, η κυβέρνηση κατηγορείται κυρίως ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση που θα έφερνε η εμφάνιση του κορωνοϊού, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μάσκες και υλικό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Η έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ανατέθηκε στην ανακριτική επιτροπή του CJR, η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή και διεξάγει τις έρευνες. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές σε βάρος υπουργών στο CJR, με μόνο εννέα από αυτές να έχουν κριθεί αποδεκτές από την ανακριτική επιτροπή.

Οι ακροάσεις των εναγόντων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας γιατρών,ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρίνουν κυρίως «την έλλειψη συνάφειας των μέτρων» που ελήφθησαν στην κορυφή του κράτους ή ακόμη «την έλλειψη εφαρμογής συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, κυρίως για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Η συλλογικότητα Victimes Coronavirus France, στην οποία συμμετέχουν 200 άνθρωποι, κατέθεσε την προσφυγή της σε βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ ενώπιον του CJR στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση εξακολουθούσε να «αυτοσχεδιάζει» απέναντι στην πανδημία, που προκάλεσε τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή