Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη βασίλισσα Ελισάβετ από τον Μάρτιο

Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη βασίλισσα Ελισάβετ από τον Μάρτιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη δημόσια εμφάνιση της έξω από τη βασιλική κατοικία εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πραγματοποίησε η βασίλισσα Ελισάβετ. Συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, η Ελισάβετ επισκέφθηκε το Πόρτον Ντάουν, κοντά στην πόλη του Σάλισμπερι, για να συναντηθεί με επιστήμονες του Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DSTL), το οποίο έχει τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή. To DSTL υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και σκοπός του είναι να μεγιστοποιήσει τη συμβολή της τεχνολογίας και της επιστήμης στην άμυνα της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η 94χρονη μονάρχης συναντήθηκε και με μέλη του προσωπικού των εγκαταστάσεων που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση αντιμετώπισης της επίθεσης με νευροπαραλυτική τοξίνη «νοβιτσόκ» εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλισμπερι το 2018. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες κατηγορίες για τη συγκεκριμένη «χημική» επίθεση.

Κατά την άφιξη τους στις εγκαταστάσεις του DSTL, ούτε η Ελισάβετ ούτε ο εγγονός της φορούσαν προστατευτική μάσκα, όμως περπατούσαν με απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο. Σύμφωνα με μία εκπρόσωπο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη βασίλισσα Ελισάβετ από τον Μάρτιο-1
Ειδικά εκπαιδευμένος στον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, ο Μαξ παρουσιάζει τις ικανότητες του στη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ. (Φωτ. REUTERS)

Τα δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το προσωπικό να τους παρουσιάζει διάφορα όπλα και συσκευές που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση τους με μέλη του προσωπικού που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Σκριπάλ, η οποία το τελευταίο διάστημα επέστρεψε εμμέσως στην επικαιρότητα, καθότι ο ίδιος νευροτοξικός παράγοντας που βρέθηκε στον οργανισμό του διπλού πράκτορα βρέθηκε και στον οργανισμό του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα δηλητηρίασης τον Αύγουστο.  

Η τελευταία εμφάνιση της βασίλισσας έξω από την βασιλική κατοικία ήταν στις 9 Μαρτίου, προτού «φουντώσει» η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν βρέθηκε μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, για τους ετήσιους εορτασμούς της Ημέρας της Κοινοπολιτείας. Έκτοτε η μονάρχης βρισκόταν σε καραντίνα στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Μπέρκσαϊρ, συμμετέχοντας όμως σε διάφορες εκδηλώσεις ψηφιακά, στις οποίες έδινε το παρών μέσω απευθείας σύνδεσης από την οικία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή