ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΗΠΑ: Μια διαφορετική μονομαχία

ipa-mia-diaforetiki-monomachia-561118723

Αντί για το δεύτερο ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν, που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες το βράδυ, οι Αμερικανοί είδαν τις τηλεοπτικές τους οθόνες να μοιράζονται στα δύο: Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο Δημοκρατικός υποψήφιος απαντούσαν ξεχωριστά στα ερωτήματα που τους υπέβαλαν απλοί πολίτες, με τις δύο ταυτόχρονες συζητήσεις να μεταδίδονται ζωντανά από διαφορετικά σημεία της χώρας. Την απροσδόκητη εξέλιξη προκάλεσε η άρνηση του Ντόναλντ  Τραμπ να συμμετάσχει σε συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι διά ζώσης, όπως είχε αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή, λόγω της πρόσφατης μόλυνσης του προέδρου από την COVID-19.

Ο Τραμπ βρέθηκε απέναντι στους πολίτες που του υπέβαλαν ερωτήσεις στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ενώ η εκδήλωση με τον Μπάιντεν έγινε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Πρόκειται για δύο διαφιλονικούμενες πολιτείες, με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Μέχρι χθες είχαν ψηφίσει σχεδόν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί μέσω της επιστολικής και της πρώιμης ψήφου, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά της χώρας.

Από τη στιγμή που ανέκαμψε από την COVID-19, ο Τραμπ προσπαθεί, με μια πυρετώδη εκστρατεία σε αμφίρροπες πολιτείες, να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει, δημοσκοπικά, από τον αντίπαλό του. Η τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos κάνει ακόμη περισσότερο δυσοίωνη την εικόνα: το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν έχουν καταλήξει ποιον θα επιλέξουν δείχνει να περιορίζεται μόλις σε 8%, δηλαδή είναι λιγότερο από το μισό του αντίστοιχου του 2016. Επιπλέον, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μοιράζονται μεταξύ εκείνων που κλίνουν διστακτικά προς τον Μπάιντεν και εκείνων που είναι κατά τι πιθανότερο να ψηφίσουν Τραμπ. Το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, στις 22 Οκτωβρίου, στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Στο μεταξύ, ο κορωνοϊός δεν παύει να αναστατώνει τη φετινή, τόσο διαφορετική από όλες τις άλλες, προεκλογική εκστρατεία. Από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ανακοινώθηκε χθες ότι η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τέθηκε σε καραντίνα, αφού είχε εκτεθεί σε δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. Πρόκειται για την επικοινωνιακή της σύμβουλο Λιζ Αλεν και για ένα μέλος του πληρώματος αεροπλάνου που μετέφερε τη Χάρις στην προεκλογική της εκστρατεία.

Παράλληλα, η Μελάνια Τραμπ γνωστοποίησε ότι, εκτός από την ίδια και το σύζυγό της, και ο 14χρονος γιος τους Μπάνον βρέθηκε θετικός στον ιό, χωρίς ωστόσο να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου. Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αϊόβα, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το παράδειγμα του γιου του για να ενθαρρύνει τους πολίτες να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να φοβούνται τον ιό.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας αναμενόταν να ολοκληρώσει χθες τις τετραήμερες ακροάσεις της για τον διορισμό της προτεινόμενης από τον πρόεδρο Τραμπ συντηρητικής δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο διορισμός της Μπάρετ θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην ολομέλεια της Γερουσίας, στη συνέχεια.