Μέρκελ: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit

Μέρκελ: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κινητικότητα» χθες Πέμπτη, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πάρει θέση σήμερα.

Μπροστά στην απειλή του no deal, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές».

Νωρίτερα, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, ο κ. Μπαρνιέ είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».

Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

Από πλευράς Βρετανίας ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ΗΒ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αξιώσεις της ΕΕ και «κατάπληξη» διότι οι Βρυξέλλες δεν δεσμεύθηκαν να «εργαστούν με πιο εντατικό τρόπο» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή