Ο Πούτιν, ο Βούτσιτς και το ακυρωθέν ταξίδι στο Βελιγράδι

Ο Πούτιν, ο Βούτσιτς και το ακυρωθέν ταξίδι στο Βελιγράδι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την επίσκεψή του στο Βελιγράδι την Τρίτη, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική κατοχή το 1944, φέρεται να ακύρωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας Danas.

Παρότι το Κρεμλίνο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες το βράδυ την ακύρωση του ταξιδιού, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης για την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον στις 4 Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Την ακύρωση διέψευσε χθες το πρωί ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Μποτσάν Χαρτσένκο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δικτύου B92.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε αναγγείλει ήδη από τον Αύγουστο την επίσκεψη Πούτιν, λέγοντας ότι η ημερομηνία για τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα, τα εγκαίνια του προαυλίου του ναού, αλλά και του νέου κτιρίου του Πατριαρχείου, είχε ορισθεί για το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου και ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναμενόταν να παρακολουθήσει την τελετή. Τα έργα αποκατάστασης των τοιχογραφιών του ναού έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία, με τον Ρώσο πρόεδρο να ταξιδεύει στο Βελιγράδι τον περασμένο Ιανουάριο για να παραστεί στην παράδοση του μεγάλου έργου.

Τις διπλωματικές τριβές στις σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας, εξαιτίας του αποκλεισμού της Ρωσίας από την ειρηνευτική διαδικασία στο Κόσοβο, όξυνε δημοσίευση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ειρωνεύθηκε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς για την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Σε μία από τις δύο φωτογραφίες που «πόσταρε» η Ζαχάροβα, ο πρόεδρος Βούτσιτς κάθεται σε στενή καρέκλα, απέναντι από το γραφείο του πρόεδρου Τραμπ, μοιάζοντας με μαθητή σχολείου απέναντι σε αυστηρό διευθυντή. Κάτω από τη φωτογραφία αυτή, η Ζαχάροβα δημοσίευσε τολμηρή φωτογραφία από αμερικανική ταινία, υπονοώντας ότι ο Σέρβος πρόεδρος θα ήταν αποτελεσματικότερος εάν επέλεγε προκλητική ερωτική στάση, σαν και αυτή της Σάρον Στόουν στην ταινία «Βασικό ένστικτο», για να σαγηνεύσει τον Τραμπ. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος είχε στηλιτεύσει το προσβλητικό «ποστ» της Ρωσίδας αξιωματούχου. Η Ζαχάροβα είχε σπεύσει να αφαιρέσει την επίμαχη δημοσίευση, αναφέροντας ότι μόνος της σκοπός ήταν να καταγγείλει την αμερικανική αλαζονεία. 

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Σέρβου προέδρου πως η χώρα του συνεχίζει να θεωρεί τη Ρωσία σύμμαχο και κρίσιμο εταίρο για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή