Εν αναμονή της εισήγησης Ε.Ε. για rapid tests

Εν αναμονή της εισήγησης Ε.Ε. για rapid tests

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Εντός ημερών» αναμένεται εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κοινή προμήθεια rapid tests αντιγόνου για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός του μπλοκ. Oπως αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, «είναι ένα θέμα που εξετάζουμε… Τα τεστ αυτά πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις απόδοσης» και πρέπει να βρεθούν τα ιδανικά πεδία για τη χρήση τους. Σύμφωνα με έτερο αξιωματούχο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ενίσχυση του Eκτακτου Εργαλείου Στήριξης (ESI), που έχει χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες κοινής προμήθειας της Eνωσης, κατά 750 εκατ. ευρώ (πρόταση της Κομισιόν και της γερμανικής προεδρίας).

Οι ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν το θέμα των rapid tests σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις είναι ότι η Ελλάδα απαιτεί από τον Αύγουστο από τους αφιχθέντες από το Βέλγιο να έχουν κάνει τεστ PCR 72 ώρες πριν από την πτήση τους. Αντίστοιχη απαίτηση δεν υπήρξε –και εξακολουθεί να μην υπάρχει– για όσους πετούν από άλλες χώρες που είχαν την ίδια ή χειρότερη επιδημιολογική εικόνα κατά την περίοδο αυτή, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφορικά με την COVID-19, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη «να συνεχίσουν τη συνολική προσπάθεια συντονισμού, ειδικά όσον αφορά με τους κανόνες περί καραντίνας, τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση επαφών, τις στρατηγικές για τα τεστ, την κοινή αξιολόγηση των μεθόδων εξέτασης και τους προσωρινούς περιορισμούς στις μετακινήσεις προς την Ε.Ε.». Σχετικά με τα εμβόλια, επαναλαμβάνεται η ανάγκη «για σθεναρή διαδικασία έγκρισης και παρακολούθησης» και για την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας εντός της Eνωσης.    

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τις συστάσεις της για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού όταν υπάρξει το εμβόλιο. Τα κράτη-μέλη καλούνται να παράσχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες και υποδομές εμβολιασμού και την προσβασιμότητα (οικονομική και γεωγραφική) των υπηρεσιών και των υποδομών αυτών στον πληθυσμό. Καλούνται επιπλέον να χαράξουν μία επικοινωνιακή στρατηγική που θα καταπολεμήσει τον ευρέως διεσπαρμένο σκεπτικισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την ασφάλεια των υποψήφιων εμβολίων. Oπως ανέφερε αρμόδια αξιωματούχος, η Κομισιόν δίνει έμφαση στην παροχή ενημερωτικού υλικού σε εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα, καθώς θεωρείται η ομάδα που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για το εμβόλιο. Σχετικά με τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, η Κομισιόν αναφέρει τους εργαζομένους στην Υγεία και σε γηροκομεία, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, άτομα άνω των 60 ετών, τους εργαζομένους που θεωρούνται ζωτικοί (essential), άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να τηρούν αποστάσεις στην καθημερινότητά τους και κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική εμβολιασμού, υπενθυμίζεται, αποτελούν εθνική αρμοδιότητα.
1,3 δισ. δόσεις

Oπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων προαγοράς (ήδη έχουν υπογραφεί τρεις και εκκρεμούν άλλες τρεις) με εταιρείες που αναπτύσσουν υποψήφια εμβόλια, η Ε.Ε. θα έχει στη διάθεσή της 1,3 δισ. δόσεις, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 500 εκατομμυρίων. Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μίλησε για τη «μεγάλη ανησυχία» της Επιτροπής για την αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών αλλά και θανάτων ανά την Ε.Ε. Τόνισε, επιπλέον, ότι η ανάγκη λήψης μέτρων όπως οι μάσκες και η τήρηση αποστάσεων θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμα και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή