ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

#Δύσκολο_24ωρο_Twitter

#Δύσκολο_24ωρο_Twitter

Ισως το πιο δύσκολο 24ωρό της πέρασε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter στις 15 Οκτωβρίου, στα πλαίσια μιας περιόδου αντιξοοτήτων όπου τόσο αυτό όσο και το Facebook δοκιμάζονται για την αντοχή τους στις πιέσεις λόγω των επερχόμενων Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μέσα σε μια ημέρα το Twitter κατηγορήθηκε για πρωτοφανή λογοκρισία, κινδύνευσε να συρθεί στα δικαστήρια, τα έβαλε με την εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ και υπέστη μπλακ άουτ για σημαντικό διάστημα.

Ένα 24ωρο μετά την περιορισμό από την πλατφόρμα του των αναρτήσεων που σχετίζονται με ύποπτο για την ακρίβεια και τα ελατήριά του δημοσίευμα της New York Post κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, το Twitter υποχρεώθηκε σε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του υπό την πίεση δικαστικής κλήτευσης των υπευθύνων του.

Η υποστηρίκτρια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εφημερίδα New York Post δημοσίευσε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί της δραστηριότητας του υιού του κ. Μπάιντεν, του Χάντερ Μπάιντεν, στην Ουκρανία, βάσει αρχείων που υπεκλάπησαν από τον προσωπικό υπολογιστή του όταν πέρασε από κατάστημα επιδιόρθωσης υπολογιστών στο Ντέλαγουερ το 2019.

Το Twitter, για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τέτοια υπόθεση, περιόρισε την πρόσβαση και την αναδημοσίευση της είδησης υποστηρίζοντας και ότι οι πληροφορίες αλλά και τα σχόλια που ακολουθούν το ρεπορτάζ είναι δυνητικώς βλαπτικά, και ότι οι εικόνες του ρεπορτάζ περιείχαν προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες, αλλά και ότι οι κανόνες της πλατφόρμας δεν επιτρέπουν τη δημοσίευση υλικού προερχόμενου από υποκλοπή.

Η απόφαση αυτή του Twitter, αντίστοιχης αυτής του Facebook την ίδια ημέρα, προκάλεσε οργίλες κατηγορίες περί λογοκρισίας εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών – αλλά και άλλων, μη συντηρητικών σχολιαστών – ενώ την Πέμπτη μέλη του Κογκρέσου πιστά στον κ. Τραμπ απείλησαν να σύρουν στο δικαστήριο την ηγεσία του Twitter.

Προ της κατάστασης αυτής η πλατφόρμα υποχώρησε αυθημερόν σε αλλαγή στους κανονισμούς της, όπως ανακοίνωσε με αναρτήσεις της η επικεφαλής στρατηγικής του Twitter, Βιτζάια Γκάντε: Σύμφωνα με αυτές, πλέον επιτρέπεται η ανάρτηση και διάχυση πληροφοριών που προέκυψαν μέσω υποκλοπής πληροφοριών αρκεί να μη γίνεται από τον υπεύθυνο της υποκλοπής ή συνεργάτες του, άρα μόνον από τρίτα πρόσωπα.

Παρά ταύτα, όπως διευκρίνισε το Twitter, το ρεπορτάζ της New York Post παραμένει υπό περιορισμό αναμετάδοσης, διότι παραβαίνει τον κανονισμό περί διασποράς ιδιωτικών προσωπικών πληροφοριών.

Επιπλέον την Πέμπτη περιόρισε για ένα διάστημα τον επίσημο λογαριασμό της εκστρατείας Τραμπ διότι παραβίασε τους κανονισμούς περί διασποράς δυσφημιστικών σχολίων βάσει υποκλαπέντος υλικού ιδιωτικής φύσεως, για την υπόθεση Μπάιντεν, προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου. «Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη μήνυση,» απείλησε ο κ. Τραμπ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Twitter υπέστη για μεγάλο διάστημα διακοπή λειτουργίας για αρκετή ώρα το βράδυ της Πέμπτης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε αυτό όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

#Δύσκολο_24ωρο_Twitter-1

Πηγή: Reuters, The New York Times, The Guardian