Τζόνσον: Χωρίς αλλαγή προσέγγισης, πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Τζόνσον: Χωρίς αλλαγή προσέγγισης, πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο «τύπου Αυστραλίας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει Brexit χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μετά το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου.

«Αν δεν υπάρξει μια αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, θα πάμε σε λύση τύπου Αυστραλίας και θα πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο κ. Τζόνσον. Καταλόγισε δε στην Ε.Ε. ότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί σοβαρά.

«Έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε.

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην Ε.Ε.) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», συνέχισε.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε θέσει την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου ως ύστατη διορία για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει το εμπορικό καθεστώς Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε το Brexit. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κινητικότητα» χθες Πέμπτη στις συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή