Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στη θάλασσα ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στη θάλασσα ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να ρίξει στη θάλασσα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, που βρίσκονται αποθηκευμένοι εδώ και χρόνια σε τεράστιες δεξαμενές του εργοστασίου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που μολύνθηκαν από την καταστροφή συνιστούν πλέον ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ιαπωνία, η οποία εδώ και χρόνια αναζητεί τρόπους να τις ξεφορτωθεί.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους ραδιενέργειας στα τρόφιμα που εισάγει από την Ιαπωνία και έχει απαγορέψει καθολικά την εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, καθώς και της αλιευτικής βιομηχανίας της ιαπωνικής πόλης, η οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο «θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της».

Στο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται η Tokyo Electric (TEPCO), είχαν σημειωθεί τήξεις ραδιενεργών πυρήνων μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Σήμερα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Η εταιρία είπε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται πως είναι σχετικά ακίνδυνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή