ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. προς Τζόνσον: «Ναι» σε συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος

e-e-pros-tzonson-nai-se-symfonia-alla-ochi-me-opoiodipote-kostos-561119782

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Αυτό ήταν το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία στην Ε.Ε., Άγκελας Μέρκελ. Παρά την πρόθεση της Ευρώπης να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Βρετανία, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες για επίτευξη συμφωνίας κάτω από οποιοδήποτε τίμημα.

«Η Ε.Ε. συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, όχι όμως υπό οποιοδήποτε τίμημα», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, μία ώρα μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον για ένα Brexit χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

«Όπως είναι προγραμματισμένο, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα μεταβεί στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε ότι «είναι πολύ καλό που ο Τζόνσον θέλει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι αρνείται να διαπραγματευθεί σοβαρά για μια συμφωνία που θα αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ότι εάν η Ε.Ε. δεν αλλάξει πορεία πλεύσης, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης -επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του- ο Τζόνσον δεν είπε ότι η Βρετανία αποχωρεί από το τραπέζι του διαλόγου.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία, όχι όμως κάτω από οποιοδήποτε τίμημα. «Όσον αφορά την Ε.Ε., αλλά και τη Γερμανία, θα συνεχισουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαίων ηγετών. 

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ο χρόνος πιέζει για μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι «εάν αποτύχουμε», τότε θα υπάρξει σχέδιο εναλλακτικής λύσης.