Δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου η ρεμδεσιβίρη

Δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου η ρεμδεσιβίρη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρεμδεσιβίρη δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου από COVID-19. Με τη χθεσινή ανακοίνωση των συμπερασμάτων της μεγάλης παγκόσμιας έρευνας Solidarity (Αλληλεγγύη), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταράζει τα νερά, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες θεραπείες της COVID-19.  

Το φάρμακο, που παρασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead, χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι κάποιες αμερικανικές μελέτες είχαν δείξει ότι η έγκαιρη χορήγησή του μπορεί να συντμήσει τον χρόνο νοσηλείας, το συμπέρασμα της ευρείας κλίμακας έρευνας του ΠΟΥ, σε τρεις χιλιάδες ασθενείς, έδειξε ότι δεν μεταβάλλει τον κίνδυνο που διέτρεχαν να καταλήξουν εξαιτίας του κορωνοϊού. Η Gilead ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του ΠΟΥ στις 23 Σεπτεμβρίου, δέκα ημέρες προτού δημοσιευθούν. Στις 8 Οκτωβρίου υπέγραψε συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ, για την πώληση 500.000 δόσεων του φαρμάκου. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η παρασκευάστρια εταιρεία απέρριψε τα ευρήματα της διεθνούς έρευνας, επισημαίνοντας ότι είναι «ανακόλουθα» με αυτά άλλων μελετών. Επίσης, εξέφρασε «ανησυχία» και βούληση για επανάληψη της μελέτης.

Στο πλαίσιο της Solidarity εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα και άλλων σκευασμάτων, όπως η υδροξυχλωροκίνη, η δεξαμεθαζόνη, τα αντιρετροϊκά lopinavir/ ritonavir και η ιντερφερόνη. Παρότι τα συμπεράσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι κανένα δεν επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου ή τη διάρκεια νοσηλείας.

Ενώ η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά της COVID-19 συνεχίζεται, υπομονή φαίνεται ότι πρέπει να κάνουμε μέχρι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Χθες η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει αίτηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου της πριν από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ετσι, καθίστανται εντελώς ανυπόστατες οι εξαγγελίες Τραμπ περί έναρξης των εμβολιασμών πριν από την 3η Νοεμβρίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών. 

Tέλος, ευχάριστα είναι τα νέα για όποιον αναγκάζεται ή επιθυμεί να πραγματοποιεί αεροπορικά ταξίδια. Αμερικανική μελέτη απέδειξε ότι το αεροπορικό ταξίδι είναι ασφαλές, εφόσον φυσικά οι επιβάτες κάνουν χρήση μάσκας. Επίσης, έδειξε πως οι πιθανότητες να φτάσουν τα μολυσμένα αερολύματα ενός μασκοφόρου επιβάτη στον αέρα που εισπνέει ο διπλανός του είναι μόλις 0,003%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή