Ο Τατάρ νικητής των «εκλογών», αιχμές από τον Ακιντζί

Ο Τατάρ νικητής των «εκλογών», αιχμές από τον Ακιντζί

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος Τουρκοκύπριος «ηγέτης» αναδείχθηκε ο Ερσίν Τατάρ έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε ως «θρίλερ» στα κατεχόμενα. Ο εκλεκτός της Τουρκίας, έκοψε το νήμα με 51,74% έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που εξασφάλισε ποσοστό 48,26%. Μια διαφορά περίπου 5.000 «ψήφων» έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.

Οι «κάλπες» άνοιξαν από τις 8 το πρωί της Κυριακής και έκλεισαν στις 18:00. 

Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία αναδείχθηκε λίγο πριν την σχεδιαζόμενη νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό και περίπου τρία έτη μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα. Τουρκοκύπριοι και ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύνθεση της νέας τ/κ ηγεσίας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα έριξε το βάρος της στην υποψηφιότητα Τατάρ και εξέπεμψε το μήνυμα ότι στο Κυπριακό ήρθε η στιγμή για να συζητηθούν οι περίφημες εναλλακτικές φόρμουλες. Σε αντίθεση με τον Τατάρ, ο οποίος προβάλλει το όραμα των δυο ξεχωριστών κρατών, ο Ακιντζί επιμένει στην σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

O Μουσταφά Ακιντζί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα του τελικού αποτελέσματος αναφέρθηκε σε μια «εκλογική» αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε έκτακτες συνθήκες. «Συγχαίρουμε τον κ. Τατάρ και όσους κατέβαλλαν προσπάθειες για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί και συμπλήρωσε πως «είναι ξεκάθαρο ποιος ήθελε αυτό το αποτέλεσμα και το τι έκανε για να το επιτύχει».

Ο ίδιος άφησε επίσης, να εννοηθεί ότι σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η σταδιοδρομία του στην τ/κ πολιτική σκηνή, η οποία μετρά πλέον 45 χρόνια.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή