Χιλή: Πυρπόληση εκκλησιών και σφοδρά επεισόδια στην επέτειο της εξέγερσης

Χιλή: Πυρπόληση εκκλησιών και σφοδρά επεισόδια στην επέτειο της εξέγερσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πυρπόληση εκκλησιών και συγκρούσεις με την αστυνομία σημαδεύτηκε την Κυριακή η επέτειος ενός έτους από τη λαϊκή έκρηξη στη Χιλή, μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας.

Η γιορτή διαμαρτυρίας κατά της κρατικής βίας και των οικονομικών ανισοτήτων αλλά και διαφορετικότητας, με την έντονη παρουσία ομάδων και λαβάρων των αυτόχθονων φυλών, που έλαβε χώρα όλη μέρα στο κέντρο του Σαντιάγο (με επίκεντρο τη θρυλική Πλατεία Ιταλίας) εκφυλίστηκε το βράδυ σε μια ακόμη ευκαιρία για βία, με στόχο για πρώτη φορά όχι μόνο την αστυνομία και τα καταστήματα για λεηλασίες, αλλά και εκκλησίες.

Η μία από τις δύο εκκλησίες που πυρπόλησαν άγνωστοι στα πλαίσια της διαμαρτυρίας ήταν ναός του αστυνομικού σώματος, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη σκληρή αντιμετώπιση των περυσινών επεισοδίων με τους 30 νεκρούς και τις χιλιάδες τραυματιών.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις διαλύθηκαν δίνοντας τη θέση τους σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, λεηλασίες σούπερ μάρκετ, διάσπαρτα οδοφράγματα με καιόμενους κάδους σε γειτονιές έντρομων κατοίκων του Σαντιάγο, αλλά και πολλές συλλήψεις.

«Τη βία θα την αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που διαθέτουν η δημοκρατία και ο νόμος,» είπε σε μια αμφίσημη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Βίκτορ Πέρες, επιχαίροντας ότι αυτή τη φορά προστατεύθηκαν οι σταθμοί του μετρό και τα λεωφορεία.

Οι διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Χιλής, είχαν και χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης υπέρ της αλλαγής του συντάγματος, που τυπικά χρονίζει απο τα χρόνια της χούντας του Πινοτσέτ αλλά έχει υποστεί τουλάχιστον 140 τροποποιήσεις στα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Μόνο στην κεντρική διαδήλωση στην Πλάσα Ιτάλια η αστυνομία υπολογίζει ότι συμμετείχαν 25.000 άνθρωποι, αν και οι εικόνες της κρατικής τηλεόρασης έδειχναν σημαντικά μεγαλύτερο πλήθος. Πολλοί από αυτούς φορούσαν μάσκες, αλλά ήταν περισσότερο για προστασία από τα χημικά παρά για τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Reuters, TVN, SoyChile.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή