ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φέτος δεν «είναι η οικονομία, ηλίθιε» αλλά ο κορωνοϊός (βίντεο)

ΗΠΑ: Φέτος δεν «είναι η οικονομία, ηλίθιε» αλλά ο κορωνοϊός (βίντεο)

Η βαθιά διχασμένη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου με τον κορωνοϊό, και όχι την οικονομία όπως συνήθως συνέβαινε, να είναι εκείνος που θα κρίνει τον νικητή, σύμφωνα με έρευνα του NBC και της Wall Street Journal.

Η έρευνα βρήκε ότι το 50% των πολιτών θεωρεί ότι είναι συνολικά σε καλύτερα οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια, έναντι 34% που θεωρεί ότι είναι σε χειρότερη θέση από το 2016 – κι αυτό συνιστά πλεονέκτημα για τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 58%, θεωρεί πως η χώρα είναι σε χειρότερη θέση από τότε που αναλάμβανε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε σύγκριση με το 38% που λέει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η κορυφαία εκπομπή ανάλυσης της αμερικανικής τηλεόρασης Meet The Press στο δίκτυο NBC είναι ότι στη φετινή εκλογική αναμέτρηση και εν μέσω αυτού που στις ΗΠΑ αποκαλούν τρίτη κορύφωση του κορωνοϊού (η δεύτερη ήταν στις 24 Ιουλίου), με ρεκόρ κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή, είναι ότι η Covid-19 θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή των ψηφοφόρων σε 15 μέρες.

Φέτος, όπως εκτιμά, δεν θα «είναι η οικονομία, ηλίθιε» κατά την περιώνυμη ρήση της εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992, αλλά ο κορωνοϊός.

Το ρεπορτάζ μάλιστα αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό του κ. Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πέρασαν τα δύσκολα με τον κορωνοϊό, αναδεικνύοντας την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: NBC