Κιργιστάν: Ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος μπορεί να επιδιώξει πλήρη θητεία

Κιργιστάν: Ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος μπορεί να επιδιώξει πλήρη θητεία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασκών προσωρινά χρέη προέδρου του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από λαϊκή εξέγερση, μπορεί να είναι υποψήφιος για μια πλήρη θητεία, αν η χώρα προβεί σε τροποποίηση του Συντάγματος που θα το επιτρέψει, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή δήλωσή του.

Το Σύνταγμα του Κιργιστάν απαγορεύει σε υπηρεσιακούς προέδρους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές που επιβλέπουν. Ο Ζαπάροφ ανέλαβε προσωρινά χρέη προέδρου την περασμένη εβδομάδα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προκατόχου του Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ως πρωθυπουργός και υπηρεσιακός πρόεδρος, ο Ζαπάροφ θα πρέπει τώρα να επιβλέψει την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων ακυρώθηκαν μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν, όπως και των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Ζαπάροφ, μια φυσιογνωμία της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που εξέτιε ποινή φυλάκισης για απόπειρα απαγωγής πολιτικού αντιπάλου, απελευθερώθηκε από υποστηρικτές του στη διάρκεια των διαδηλώσεων και διορίστηκε πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Η εξέγερση αυτή ήταν η τρίτη με την οποία ανατρέπεται ένας πρόεδρος στο Κιργιστάν από το 2005.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας και συνορεύει με την Κίνα, δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνίες για τις δύο εκλογικές διαδικασίες. Η τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία θα επιτραπεί στον Ζαπάροφ να είναι υποψήφιος για την προεδρία, αξιώνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ζαπάροφ διόρισε την περασμένη εβδομάδα τον πολύ στενό του σύμμαχο Καμτσίμπεκ Τασίγεφ επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας της χώρας αυτής των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία φιλοξενεί ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση, και ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει μια πιο μακροπρόθεσμη θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή