ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν ένας πολίτης των ΗΠΑ και δύο αντιπολιτευόμενοι

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν ένας πολίτης των ΗΠΑ και δύο αντιπολιτευόμενοι

Η Λευκορωσία αποφυλάκισε ένα πολιτικό σύμβουλο με αμερικανική υπηκοότητα και δύο προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και τους έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό, ανέφερε η διαδικτυακή πύλη Tut.by, σε μια σπάνια παραχώρηση του βετεράνου ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο έπειτα από μήνες διαδηλώσεων.

Ο Βιτάλι Σκλιάροφ, ένας σύμβουλος που έχει εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, συνελήφθη στη Λευκορωσία τον Ιούλιο και κατηγορήθηκε για οργάνωση δημόσιας αναταραχής κατά την περίοδο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η ποινή του μετατράπηκε σε περιορισμό κατ΄οίκον όπως και για τη Λίλια Βλασόβα, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, και τον Ίλια Σάλεϊ, δικηγόρο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρίνα Κολεσνίκοβα, που συνελήφθησαν στην καταστολή που ακολούθησε τις αμφιλεγόμενες εκλογές.

Οι τρεις περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα φυλακισμένων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν με τον Λουκασένκο στις 10 Οκτωβρίου όταν επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης της KGB. Λευκορωσικά κρατικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει τότε πως ο Λουκασένκο είχε συζητήσει συνταγματικές μεταρρρυθμίσεις με τους αντιπολιτευόμενους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν χθες, Κυριακή, στους δρόμους του Μινσκ, όπως κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο μετά τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν νοθευμένες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 280 ανθρώπους στις χθεσινές διαδηλώσεις.