Η Τουρκία αποσύρεται από βάση στη Βορειοδυτική Συρία

Η Τουρκία αποσύρεται από βάση στη Βορειοδυτική Συρία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία αποσύρει μέρος των στρατευμάτωων της από τη Βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα από στρατιωτική θέση που πέρυσι την είχαν περικυκλώσει δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι εδραιώνει την παρουσία της σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως αναφέρουν πηγές του Reuters.

To παρατηρητήριο του Μορέκ είναι ένα από τα δεκάδες που είχαν στήσει το 2018 οι Τούρκοι στρατιώτες, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Το Μορέκ και μερικές ακόμη τουρκικές θέσεις πολιορκήθηκαν πέρυσι από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Παρότι στο παρελθόν οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης, οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα όφελος του να παραμείνουν στο Μορέκ.

‘Οπως ανέφεραν οι πηγές, έχει αρχίσει η αποσυναρμολόγηση των στοιχείων υλικοτεχνικής υποδομής του παρατηρητηρίου. «Προς το παρόν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν εξετάζουν την εκκένωση και κάποιου άλλου παρατηρητηρίου», ανέφεραν οι πηγές.

Με βάση τα λεγόμενα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, η Τουρκία διατηρεί περιπου 10.000 με 15.000 άνδρες στη Βορειοδυτική Συρία, όπως και αντάρτες μαχητές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Έχοντας δεχθεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποφύγει ένα ακόμη κύμα προσφυγικών ροών. Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 4 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στη Βορειοδυτική Συρία, εκ των οποίων 2,7 εκατ. έχουν εκτοπισθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που μαίνονται επί εννέα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή