Στο μικροσκόπιο ισλαμιστικές ομάδες στη Γαλλία

Στο μικροσκόπιο ισλαμιστικές ομάδες στη Γαλλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επιχειρήσεις εναντίον δεκάδων ισλαμιστικών ομάδων και υπόπτων για εξτρεμιστικές συμπάθειες εξαπέλυσε η γαλλική αστυνομία χθες, τρεις ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί έξω από το λύκειο στο οποίο δίδασκε. Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν την απέλαση 231 ξένων που βρίσκονται στον κατάλογο των υπόπτων για σχέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Εξ αυτών, οι 180 βρίσκονται στις γαλλικές φυλακές ενώ οι υπόλοιποι κυκλοφορούν ελεύθεροι. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, περίπου 80 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται περίπου 50 οργανώσεις, «εκ των οποίων σίγουρα κάποιες θα διαλυθούν». 

Χθες έγινε γνωστό ότι ο 18χρονος δράστης έφθασε το πρωί της Παρασκευής έξω από το λύκειο «Μπουά ντ Ολν» με χρήματα τα οποία μοίραζε στους μαθητές για να του υποδείξουν ποιος ήταν ο καθηγητής Πατί. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πατέρας μαθήτριας του σχολείου είχε ζητήσει μέσω Ιντερνετ «κινητοποίηση» για την απόλυση του Πατί, ενώ είχε επισκεφθεί τη διεύθυνση του σχολείου με τη συνοδεία γνωστού ισλαμιστή. 

Ο πατέρας της μαθήτριας, ο ισλαμιστής και τέσσερα μέλη της οικογένειας του δράστη συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Ο 47χρονος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας είχε δείξει στους μαθητές του, στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, σκίτσα του Μωάμεθ, δίνοντας στους μουσουλμάνους μαθητές τη δυνατότητα να βγουν από την τάξη ή να στρέψουν αλλού το βλέμμα. 
«Θέλω να ξέρουν οι καθηγητές ότι, έπειτα από αυτή την αποτρόπαια πράξη, όλη η χώρα είναι μαζί τους», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος μετείχε, μαζί με πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, στις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής. «Αυτή η τραγωδία μάς επηρεάζει όλους, γιατί μέσα από αυτόν τον καθηγητή δέχθηκε επίθεση η δημοκρατία».

Ο δράστης είχε γεννηθεί στη Μόσχα από οικογένεια Τσετσένων, η οποία μετανάστευσε και έλαβε άσυλο στη Γαλλία όταν εκείνος ήταν έξι ετών. Οι Αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε, αν και ένα από τα μηνύματα που είχε στείλει στο Τwitter τον Ιούλιο είχε κινήσει το ενδιαφέρον των αρχών καταπολέμησης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Η επίθεση που συγκλόνισε τη χώρα μετατόπισε τη συζήτηση σε θέματα που ευνοούν την αντίπαλο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή