O κορωνοϊός μπορεί να καταστεί «ενδημικός» όπως η κοινή γρίπη

O κορωνοϊός μπορεί να καταστεί «ενδημικός» όπως η κοινή γρίπη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας, προειδοποιώντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταστεί εξίσου «ενδημικός» όσο η κοινή γρίπη και ίσως το εμβόλιο να μην μπορεί να τον σταματήσει.

Ορισμένα δυνητικά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, όμως ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς υποστηρίζει ότι πιθανότατα κανένα εμβόλιο δεν θα καταφέρει να εξαλείψει τον κορωνοϊό.

«Η αντίληψη εξάλειψης της Covid-19 δεν είναι σωστή, διότι θα επιστρέψει», υποστηρίζει ο κ. Βάλανς, σημειώνοντας ότι μόνο στην περίπτωση της ευλογιάς υπήρξε «πραγματική εξάλειψη» της αρρώστιας χάρη σε αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, όμως νομίζω ότι είναι απίθανο ότι θα καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας προστατεύσει ολοκληρωτικά, ότι θα σταματήσει την νόσο, το πιο πιθανό είναι ότι η ασθένεια θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και θα είναι ενδημική, αυτή είναι η καλύτερη αξιολόγησή μου», δήλωσε ο κ. Βάλανς ενώπιον της Επιτροπής Χάραξης της Στρατηγικής για την Εθνική Ασφάλεια.

«Σαφώς η αντιμετώπιση θα βελτιωθεί, ειδικά εάν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, που θα μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης και τη σοβαρότητα της ασθένειας… τότε όμως η “συμπεριφορά” του θα μοιάζει περισσότερο σαν την κοινή γρίπη και μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουμε», ανέφερε. 

Εταιρείες βιοτεχνολογίας και ομάδες ακαδημαϊκών ανά τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Ανά τον κόσμο, τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το φράγμα των 40 εκατομμυρίων, με 1,1 εκατ. θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή