Θα μετέτρεπαν τους Ολυμπιακούς αγώνες σε «ψηφιακό εφιάλτη»

Θα μετέτρεπαν τους Ολυμπιακούς αγώνες σε «ψηφιακό εφιάλτη»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταινία κατασκοπίας θυμίζουν οι κατηγορίες των Βρετανών και των Αμερικανών για σχέδια επιθέσεων από Ρώσους κυβερνοκατάσκοπους στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Ρώσοι, οι αθλητές των οποίων έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σχεδίαζαν μία εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σε βάρος της διοργάνωσης της Ιαπωνίας ενώ φέρονται να είναι πίσω και από τις αντίστοιχες επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στους Χειμερινούς του 2018. Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα (20/10) ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Αγώνων του 2021. 

Τα όπλα κάποιων από τους σύγχρονους κατασκόπους δεν περιέχουν σφαίρες. Είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και οι κάτοχοί τους διαθέτουν τις γνώσεις για να βλάψουν όποιον βρεθεί στο στόχαστρό τους. Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε ίχνη Ρώσων που προετοίμαζαν ανάλογες επιθέσεις σε βάρος των διοργανωτών, των χορηγών και τον υπηρεσιών logistics των Αγώνων που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2020 αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της κυβερνοεπίθεσης ήταν μέλη της GRU, του Οργανισμού Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Ο λόγος για τον οποίον σχεδίαζαν την επίθεση ήταν ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας του σκανδάλου χρήσης απαγορευμένων ουσιών και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας. 

Οι Ρώσοι χάκερ όμως, όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί, ενέχονταν και σε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. Τα στοιχεία, κατά 95%, δείχνουν ότι υπήρξε επίθεση από μονάδα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας (GRU). Στους Χειμερινούς του 2018, οι Ρώσοι αθλητές μπορούσαν να αγωνιστούν μόνο ως ανεξάρτητοι και χωρίς το εθνόσημο της χώρας τους. Στο στόχαστρο των κυβερνοκατασκόπων βρέθηκαν η Τελετή Έναρξης των Αγώνων, η ιστοσελίδα της διοργάνωσης, το WiFi του κεντρικού σταδίου, ένα θέρετρο σκι, αναμεταδότες ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, οι θεατές δεν κατάφεραν να τυπώσουν τα εισιτήριά τους. Τότε, υπήρχαν υποψίες ότι ενορχηστρωτής αυτών των κυβερνοεπιθέσεων ήταν η Β. Κορέα. Τα νέα στοιχεία, όμως, που προέκυψαν δείχνουν προς την πλευρά της Ρωσίας. Μάλιστα, έξι Ρώσοι αξιωματικοί κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ ως υπεύθυνοι των επιθέσεων.  

Σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι χάκερς, πριν από την αναβολή των Αγώνων, είχαν δημιουργήσει ψεύτικες σελίδες προκειμένου να συλλέξουν λεπτομέρειες για την ασφάλεια ώστε να μετατρέψουν την κορυφαία αθλητική γιορτή σε έναν «ψηφιακό εφιάλτη» για επιχειρήσεις, αθλητές και θεατές. Ο Ντομινίκ Ραμπ, υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες «κυνικές και απερίσκεπτες» και τις καταδίκασε. 

Οι Ιάπωνες, από την πλευρά τους, ανέφεραν σήμερα ότι οι κυβερνοκατάσκοποι δεν κατάφεραν να προξενήσουν προβλήματα στην προετοιμασία των Αγώνων. Ο επικεφαλής του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο, σε δηλώσεις του στο Reuters, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον καθώς «οι κυβερνοεπιθέσεις βλάπτουν τη δημοκρατία» ενώ τόνισε ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για συλλογή πληροφοριών. 

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε ότι Ρώσοι έχουν κάποια σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις και τις απέδωσε σε «ρωσοφοβία». «Η Ρωσία δεν πραγματοποίησε ποτέ ανάλογες δραστηριότητες σε βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή