Επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν για το Ισλάμ

Επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν για το Ισλάμ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα επίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος στις δηλώσεις του Μακρόν περί «αποσχιστικών τάσεων» των ισλαμιστών στη Γαλλία και περί κρίσης του Ισλάμ εξαιτίας της ανόδου του ισλαμικού εξτρεμισμού. O Ερντογάν έδειξε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την απόπειρα του Μακρόν να συμβάλει στη δημιουργία ευρωπαϊκού Ισλάμ. 

«Αυτοί που ενοχλούνται από την άνοδο του Ισλάμ εμφανίζουν κρίσεις τις οποίες οι ίδιοι δημιούργησαν ως δικαιολογία για να επιτεθούν στη θρησκεία μας», υποστήριξε ο Ερντογάν ενώπιον του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. «Η ρητορική εναντίον των μουσουλμάνων και εναντίον του Ισλάμ είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο των Δυτικών πολιτικών για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Μακρόν προσπαθεί να ρυθμίσει «παλιούς ανοικτούς λογαριασμούς».

Από τις 2 Οκτωβρίου, όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, μεσολάβησε ο αποκεφαλισμός, την Παρασκευή, καθηγητή που δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης προβάλλοντας τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ο πατέρας μαθήτριας που δεν βρισκόταν καν στην τάξη την ημέρα του επίμαχου μαθήματος δημοσίευσε δύο οργισμένα βίντεο στο Facebook με τα οποία έδινε το τηλέφωνο του καθηγητή ώστε να γίνει στόχος απειλών. 

Οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο 18χρονος δράστης ήρθε σε επαφή με τον πατέρα της μαθήτριας, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας. 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται πέντε μαθητές του λυκείου της Κονφλάν, οι οποίοι θεωρείται ότι βοήθησαν τον δράστη να εντοπίσει τον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, καθώς εκείνος έφευγε από το σχολείο. 

Οι γαλλικές αρχές έκλεισαν χθες για διάστημα έξι μηνών τέμενος στα βόρεια του Παρισιού, το οποίο αναδημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook το απειλητικό βίντεο του πατέρα της μαθήτριας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή