Στο φως 80 ασύλητες σαρκοφάγοι, ηλικίας 2.500 ετών

Στο φως 80 ασύλητες σαρκοφάγοι, ηλικίας 2.500 ετών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο. Ειδικότερα, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε νεκρικά φρεάτια, με βάθος άνω των δέκα μέτρων, 80 περίτεχνες και ασύλητες σαρκοφάγους στη νεκρόπολη της Σακάρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια και ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε ιερείς, αξιωματούχους και μέλη της ελίτ της 26ης δυναστείας, η οποία βασίλεψε στην Αίγυπτο μεταξύ του 664 π.Χ. και 525 π.Χ. 

Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, εκτός από τις σαρκοφάγους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και πολύχρωμα, επιχρυσωμένα ξύλινα αγάλματα. Ηδη στην περιοχή της νεκρόπολης και των ανασκαφών περιόδευσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι υπό τη συνοδεία του υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χαλίντ ελ Ανανί. 

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μια τόσο σημαντική ανακάλυψη στη νεκρόπολη της Σακάρα. Πριν από μερικές εβδομάδες οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη, στην ίδια περιοχή, άλλων 59 ασύλητων σαρκοφάγων. Οι περισσότερες από αυτές είχαν στο εσωτερικό τους μούμιες. Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, οι αρχαιολόγοι αποσφράγισαν μία από τις σαρκοφάγους και την άνοιξαν υπό το φως των προβολέων και των φλας των ΜΜΕ. Σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία για τη συγκεκριμένη αρχαιολογική ανακάλυψη, οι περισσότερες μούμιες, οι οποίες ήταν τυλιγμένες σε σάβανα που έφεραν επιγραφές με ιερογλυφικούς χαρακτήρες σε ζωηρά χρώματα, ανήκαν σε ιερείς και εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της 26ης δυναστείας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια τύχη θα έχουν τα νεότερα ευρήματα, αλλά κάποιες από τις προηγούμενες σαρκοφάγους πρόκειται να εκτεθούν στο νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της Γκίζας, το οποίο έχει έκταση 480.000 τετραγωνικών μέτρων και αναμένεται να ανοίξει τις θύρες του την ερχόμενη χρονιά, αφού τα εγκαίνιά του μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας. Το νέο μουσείο, αξίζει να σημειωθεί, είναι το μεγαλύτερο του κόσμου που θα είναι αφιερωμένο σε έναν μεμονωμένο πολιτισμό. Ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνεται όλη η έκθεση για τον Τουταγχαμών, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα να εκτίθενται για πρώτη φορά. Για την αρχαιολογική σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης αναμένεται να γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η νεκρόπολη της Σακάρα, όπου εντοπίστηκαν όλα τα ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων, είναι ένα γιγαντιαίο ταφικό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται νοτίως του Καΐρου και αποτελεί μαγνήτη για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σακάρα είναι η κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ, που είναι και πάλι επισκέψιμη, όπως και άλλες μικρότερες. Συνολικά στην κοιλάδα ορθώνονται έντεκα πυραμίδες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και εκατοντάδες, λιγότερο μνημειώδεις τάφοι εξεχουσών προσωπικοτήτων που χρονολογούνται από την 1η δυναστεία (2920-2770 π.Χ.) μέχρι την κοπτική περίοδο (396-642 μ.Χ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή