Τελετή μνήμης στο Παρίσι για τον Σαμιέλ Πατί

Τελετή μνήμης στο Παρίσι για τον Σαμιέλ Πατί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τελετή στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απένειμε μετά θάνατον τη Λεγεώνα της Τιμής στον αγρίως δολοφονηθέντα καθηγητή Σαμιέλ Πατί έγινε χθες το βράδυ στο Παρίσι με μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Η έρευνα γύρω από τα άτομα που ενθάρρυναν και βοήθησαν τον 18χρονο ισλαμιστή τρομοκράτη Αμπντουλάχ Ανζόροφ συνεχίζεται με την εμφάνιση επτά ατόμων ενώπιον του ανακριτή. 

Ο ίδιος ο δράστης, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, στα λίγα λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή που αποκεφάλισε τον καθηγητή μέχρις ότου πέσει νεκρός από τις σφαίρες της γαλλικής αστυνομίας, είχε στείλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα στα ρωσικά με το οποίο ζητούσε από τα «αδέλφια» του να προσευχηθούν για να τον δεχθεί «ο Αλλάχ κοντά του ως μάρτυρα». Ο Ανζόροφ είχε επίσης ανεβάσει φωτογραφία της σορού του καθηγητή. 

Οι Αρχές επιχειρούν τώρα να κατανοήσουν πώς ένας 18χρονος μπορεί να παρακινήθηκε σε μια τέτοια πράξη και στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν τα βίντεο που κυκλοφορούσαν εναντίον του καθηγητή Πατί στο Διαδίκτυο. Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται σε ένα από αυτά φαίνεται να ταυτίζεται με αυτήν που χρησιμοποίησε εναντίον του καθηγητή ο Ανζόροφ. Τέσσερις ημέρες πριν δολοφονηθεί, ο Πατί είχε μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Κονφλάν, στα προάστια του Παρισιού και είχε καταγγείλει την εκστρατεία εναντίον του, η οποία, όπως είχε δηλώσει, βασιζόταν σε ψευδή στοιχεία. Ο Πατί είχε σημειώσει π.χ. ότι ουδέποτε διαχώρισε τους μαθητές του σε μουσουλμάνους ή μη και ουδέποτε ζήτησε στους μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν την τάξη.

Ο πατέρας 13χρονης μαθήτριας η οποία δεν βρισκόταν καν στην τάξη την ημέρα εκείνη, κατηγόρησε τον Πατί για επίδειξη πορνογραφικού υλικού και δημοσίευσε βίντεο με το οποίο τον χαρακτήρισε «αλήτη» και ζήτησε κινητοποίηση εναντίον του. Ο πατέρας είχε παραπονεθεί στη διεύθυνση του σχολείου με συνοδεία γνωστού ισλαμιστή και ιδρυτή της οργάνωσης «Σεΐχ Γιασίν», η οποία διαλύθηκε με εντολή της γαλλικής κυβέρνησης, ως «φορέας αντιρεπουμπλικανικής ιδεολογίας». Την ίδια στιγμή, το γαλλικό κράτος έστειλε αστυνομική προστασία σε δύο τζαμιά που δέχθηκαν επιθέσεις αντεκδίκησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή