Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ο Πάπας

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ο Πάπας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Πάπας Φραγκίσκος τάσσεται υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε μία από τις σαφέστερες τοποθετήσεις του στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γκέι. Την άποψή του διατύπωσε στη διάρκεια ταινίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να είναι μέλη μιας οικογένειας. Είναι παιδιά του Θεού και έχουν δικαίωμα στην οικογένεια. Ουδείς πρέπει να αποπέμπεται ή να αισθάνεται δυστυχής εξαιτίας αυτού», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ «Φρανσέσκο» του σκηνοθέτη Εβγένι Αφινέφσκι, ο οποίος έχει προταθεί για Οσκαρ. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νόμο για σύμφωνο συμβίωσης. Ετσι θα καλυφθούν νομικά», πρόσθεσε, λέγοντας σαφώς ότι υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο. Η ρητή αναφορά του εξηγεί ουσιαστικά τη στάση του όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες και διαφωνούσε με τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων. Ηταν όμως υπέρ κάποιου είδους νομικής προστασίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τον επίσημο βιογράφο του Πάπα, Οστεν Ιβερεϊ, τα σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν χθες ήταν από τις σαφέστερες δηλώσεις του στο ζήτημα από την εκλογή του το 2013. Ηδη από τότε, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, είχε αναρωτηθεί φωναχτά «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους γκέι;». Αντίθετα το 2005, ο προκάτοχος του, Πάπας Βενέδικτος, είχε υπογράψει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι άνδρες με βαθιά ριζωμένες ομοφυλοφιλικές τάσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται ιερείς. 

Σε μια σκηνή της ταινίας ο Ποντίφικας μιλάει για τον Αντρέα Ρουμπέρα, γκέι άνδρα, ο οποίος μαζί με τον σύντροφό του υιοθέτησε τρία παιδιά. Ο Ρουμπέρα λέει στην ταινία πως πήγε σε μια πρωινή λειτουργία στην κατοικία του στο Βατικανό και του έδωσε μια επιστολή, στην οποία εξηγούσε την κατάστασή του. Οτι δηλαδή ο ίδιος και ο σύντροφός του θα ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως Καθολικούς στην τοπική ενορία, αλλά δεν ήξεραν πώς θα τους υποδεχθούν η Εκκλησία και οι άλλοι πιστοί. Ο Ρουμπέρα αφηγήθηκε πως λίγες μέρες αργότερα τον πήρε τηλέφωνο ο Πάπας, λέγοντάς του ότι συγκινήθηκε από την επιστολή και καλώντας το ζευγάρι να πάει στην ενορία με τα παιδιά του, αλλά να είναι έτοιμο για αντιδράσεις. Η ταινία δείχνει τον Ρουμπέρα να παραδίδει στον Πάπα την επιστολή. Παράλληλα λέει ότι ο ίδιος και ο σύντροφός του πήραν σοβαρά υπόψη τους τη συμβουλή του Ποντίφικα και δεν το μετάνιωσαν. Στο ντοκιμαντέρ δεν διευκρινίζεται σε ποια χώρα μένει ο Ρουμπέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός σκηνοθέτης της ταινίας ήταν υποψήφιος για Οσκαρ ντοκιμαντέρ το 2015 με το «Winter on fire: Ukraine’s fight for freedom».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή