Πέπλο μυστηρίου για την επίθεση σε μουσεία του Βερολίνου

Πέπλο μυστηρίου για την επίθεση σε μουσεία του Βερολίνου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μυστηριώδεις βανδαλισμοί με λιπαρή ουσία ανακαλύφθηκαν σε σειρά μουσείων του Βερολίνου, χωρίς να είναι σαφές το κίνητρο των δραστών. Οι Αρχές θεωρούν ότι η ζημιά σε αρχαία αγάλματα, αιγυπτιακές σαρκοφάγους και πίνακες ζωγραφικής ενδεχομένως συνδέεται με πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι βανδαλισμοί στο βερολινέζικο Νησί των Μουσείων έγιναν προ τριών εβδομάδων, όταν άνοιξαν εκ νέου τα μουσεία, που παρέμεναν από τον Μάρτιο κλειστά για το κοινό λόγω κορωνοϊού. Οι Αρχές δεν ανακοίνωσαν την υπόθεση για «λόγους στρατηγικής», καθώς περίμεναν να εμφανιστούν ξανά οι δράστες, ώστε να πιαστούν επ’ αυτοφώρω. Κάτι τέτοιο συνέβη το 2018 στην Αθήνα, όταν δύο γυναίκες συνελήφθησαν την ώρα που ήταν έτοιμες να ράνουν με λάδι και μύρο εκθέματα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (στην Παλιά Βουλή), αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί από τις κάμερες να κάνουν το ίδιο σε εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη και του Βυζαντινού – Χριστιανικού Μουσείου. Οι γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι λαδώνοντας τις βυζαντινές εικόνες αυτές γίνονται θαυματουργές, ενώ δεν είναι σαφές τι ισχυρίστηκαν για τα υπόλοιπα εκθέματα.

Στην υπόθεση του Βερολίνου, τουλάχιστον 70 εκθέματα ψεκάστηκαν με λιπαρή ουσία στο Μουσείο της Περγάμου, στο Νέο Μουσείο και στην Παλαιά Πινακοθήκη, με τις κηλίδες του λαδιού να είναι εμφανείς σε κάποια από αυτά. Τον Αύγουστο, ο «βασιλιάς» των θεωριών συνωμοσίας στη Γερμανία, Ατίλα Χίλντμαν, είχε ισχυριστεί μέσω του ανοικτού καναλιού του στην εφαρμογή Telegram ότι το ιερό του ναού της Περγάμου χρησιμοποιείται για σατανιστικές τελετές. Ο ναός, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., μεταφέρθηκε αυτούσιος από την Πέργαμο στο Βερολίνο και στεγάστηκε στο μουσείο που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν. Οι εντυπωσιακές κλίμακες και οι κίονές του έχουν θρέψει τη φαντασία συνωμοσιολόγων, που «ταΐζουν» τους αφελείς με θεωρίες περί μυστικών ηγετικών ομάδων, ανομολόγητων πράξεων με θύματα παιδιά, σατανικού δακτύλου και πολλών άλλων με φόντο το επιβλητικό αυτό σκηνικό. Πρόσφατα, στη βεντάλια των συνωμοσιολογικών θεωριών προστέθηκε πλήθος τερατολογιών για τον κορωνοϊό, με βασικό στόχο τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. 

Οταν έγιναν γνωστοί οι βανδαλισμοί, ο Χίλντμαν έγραψε: «Είναι γεγονός. Είναι το ιερό του Βάαλ (του σατανά)». Ο 39χρονος διάσημος σεφ χορτοφαγικών πιάτων δεν διευκρίνισε αν το αντίγραφο του ναού που εκτίθεται, καθώς τα αρχαία γλυπτά συντηρούνται, έχει τις ίδιες υποτιθέμενες ιδιότητες. «Εδώ είναι ο θρόνος του Σατανά, το κέντρο των σατανιστών όλου του κόσμου, εδώ συγκεντρώνονται οι εγκληματίες του κορωνοϊού, εδώ κάνουν τις νύχτες ανθρωποθυσίες και βλάπτουν παιδιά», ισχυρίζεται. Πέραν όλων αυτών, ο Χίλντμαν, τουρκικής καταγωγής υιοθετημένος από Γερμανούς γονείς, είναι λάβρος εναντίον όσων «αλλοιώνουν τη γερμανική φυλή», βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως Εβραίους αλλά και οπαδούς της καγκελαρίου.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή