ΗΠΑ: Τον νικητή θα βγάλουν οι απόντες του 2016

ΗΠΑ: Τον νικητή θα βγάλουν οι απόντες του 2016

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί το 40% των αμερικανών ψηφοφόρων συνήθως δεν ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές. Η αναμέτρηση Τραμπ-Κλίντον το 2016 ακολούθησε αυτό το μοντέλο. Το 2016, ψήφισαν 137 εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι, ενώ 100 εκατομμύρια δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Για την μη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι δηλώνουν στις έρευνες μία σειρά από λόγους, όπως η αδιαφορία για την πολιτική, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικανική κυβέρνηση, η έλλειψη εγγράφων πιστοποίησης ταυτότητας που απαιτούνται σε ορισμένες πολιτείες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή φέτος στην ψηφοφορία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς η πολωτική προεδρία Τραμπ έχει κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος, περιλαμβανομένων εκείνων που έμειναν στο σπίτι το 2016. Ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ προβλέπει φέτος συμμετοχή 150 εκατομμυρίων στην ψηφοφορία.

Σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων που σπανίως ψηφίζουν και θα ψηφίσουν εφέτος υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις εκλογές του 2016, αλλά κατά 16 μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν έκαναν τον κόπο να ψηφίσουν πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχα, δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου του Elections Research Center του Πανεπιστημίου του Ουσκόνσιν δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν το 2016, αλλά θα κάνουν τον κόπο φέτος, στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, τις τρεις πολιτείες που έδωσαν πριν από τέσσερα χρόνια την αναπάντεχη νίκη του Τραμπ στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους αυτούς περιλαμβάνεται η Λόρι Εντμισον, 59 ετών, από το Λιτλ Φολς του Ουισκόνσιν. Αφού υποστήριξε δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2016 δεν έκανε τον κόπο να ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον λόγω έλλειψης ενθουσιασμού. «Απλώς, δεν την εμπιστεύομαι». Η Λόρι Εντμισον δεν τρελαίνεται ούτε για τον Μπάιντεν, αλλά τον έχει ήδη ψηφίσει διά της επιστολικής οδού, λόγω της αποστροφής της προς τον Τραμπ.

«Κυρίως το έκανα για να διώξω τον Τραμπ. Λέει ψέματα για τα πάντα, δεν ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους, μόνο για τους πλούσιους και ισχυρούς φίλους του. Η λίστα είναι ατελείωτη».

ΗΠΑ: Τον νικητή θα βγάλουν οι απόντες του 2016-1

Στην επίμαχη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2016 έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 167.000 ψηφοδέλτια, σύμφωνα με την ανάλυση των πολιτειακών στοιχείων από το Reuters. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τους εγγεγραμμένους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους της πολιτείας που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2016, αλλά έχουν ψηφίσει φέτος και ανέρχονται σε 94.000. Και είναι μεγαλύτερος από τους 140.000 ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κόμμα, δεν είχαν ψηφίσει το 2016 και έλαβαν μέρος στην πρώιμη ψηφοφορία. 

Τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δίνουν αντίστοιχους αριθμούς και σε άλλες πολιτείες.

«Διαπιστώνουμε μεγάλο ενθουσιασμό και προσελκύουμε νέους ψηφοφόρους», σύμφωνα με τον Μπράις Σμιθ, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντάλας Κάουντι, έξω από το Ντε Μόιν, στην Αϊόβα. Λέει ότι το 14% των εγγεγραμμένων δημοκρατικών ψηφοφόρων οι οποίοι είτε έχουν ήδη ψηφίσει είτε έχουν ζητήσει ψηφοδέλτιο δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 2016.

Στην Νότια Καρολίνα, το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν ζητήσει ψηφοδέλτια μέσω του online ιστότοπου του κόμματος δεν ψήφισαν το 2016. Στην κομητεία Μοντγκόμερι της Πανσιλβάνια, αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 21%.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι αυτοί οι αριθμοί σχετικά με την πρώιμη ψηφοφορία δεν σημαίνουν τίποτε. Αυτό που μετρά είναι η τελική συμμετοχή και περιμένουν ότι πολλοί υποστηρικτές τους θα ψηφίσουν αυτοπροσώπως στις 3 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή