Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα οι πρώτες δοκιμές των νέων drones της Ε.Ε.

Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα οι πρώτες δοκιμές των νέων drones της Ε.Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβάσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Ε.Ε. με την Airbus και δύο ισραηλινές εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού για την προμήθεια drones, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη Μεσόγειο για να εντοπίζουν πλοία με μετανάστες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η Ε.Ε. υπέγραψε δύο συμβάσεις των 50 εκατ. ευρώ έκαστη. Η μία είναι κοινή με την Airbus και την κρατικά ελεγχόμενη ισραηλινή ΙΑΙ και η δεύτερη με την ιδιωτική ισραηλινή Elbit Systems. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι πρώτες επιχειρήσεις παρακολούθησης θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και στην Ιταλία ή τη Μάλτα, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει η Frontex με τους προμηθευτές. 

Η ΙΑΙ υποστηρίζει ότι το drone Heron, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές και γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ πετάει πάνω από τα 35.000 πόδια και καλυπτει έως και 1.000 μίλια. 

Η Elbit, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το drone Hermes μπορεί να πετάει έως και 36 ώρες περίπου σε ύψος περίπου 30.000 ποδών. Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, το συγκεκριμένο μοντέλο δοκιμάστηκε από την βρετανική συνοριοφυλακή, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης και έρευνας στις δυτικές ακτές της Ουαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ισραηλινά drones συνιστούν αποτέλεσμα της τεχνολογίας επιτήρησης, την οποία το Τελ Αβίβ έχει αναπτύξει και δοκιμάζει σε σειρά επιθέσεων στη Γάζα.

Η Airbus έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δικά της μοντέλα drones δεν είναι ικανά να μεταφέρουν όπλα. Οι πρώτες δοκιμές μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη.

Τον Ιούνιο του 2019, ένα drone κατάφερε να ανακαλύψει μια συνήθη πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές: Αποβίβαζαν δεκάδες ανθρώπους από το αρχικό πλοίο σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια έπλεε ακυβέρνητη.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχει εγείρει και πληθώρα ανησυχιών, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι η χρήση drone δεν συμβαδίζει με την έννομη υποχρέωση των κρατών-χωρών να βοηθούν πλοία και πληρώματα, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή