Ντονμέζ: Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με ξένες εταιρείες στη Μαύρη Θάλασσα

Ντονμέζ: Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με ξένες εταιρείες στη Μαύρη Θάλασσα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα πρόκειται να εκμεταλλευθεί μόνη της τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο μπορεί να συνεργαστεί με ξένες εταιρείες για πιο εξειδικευμένες εργασίες και για τον εξοπλισμό, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα έχει ανακαλύψει 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στο πλήρωμα και τους εργαζόμενους του «Φατίχ», ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως μετά τις νέες γεωτρήσεις ανακαλύφθηκε περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- φτάνει τα 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί -όπως είπε- τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει ότι «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή