ΗΠΑ κατά Ρωσίας, Ιράν για παρέμβαση στις εκλογές

ΗΠΑ κατά Ρωσίας, Ιράν για παρέμβαση στις εκλογές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές του 2016, η απόφαση του τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ανοίξει ζήτημα γύρω από την περίφημη ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον ανέκοψε το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί εντύπωση η νέα παρέμβαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, η οποία εμφανίζει το Ιράν να προχωρεί σε διαδικτυακές μηχανορραφίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης στην Ουάσιγκτον ο συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών Τζον Ράτκλιφ και ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι, κατήγγειλαν ότι Ρωσία και Ιράν απέκτησαν πρόσβαση σε (προσιτά στον καθένα και όχι απόρρητα) δεδομένα των αμερικανικών εκλογικών καταλόγων με στόχο «να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία».

Αν και μέχρι τώρα ο κύριος στόχος των αμερικανικών καταγγελιών ήταν η Ρωσία, η οποία εμφανιζόταν να μηχανορραφεί υπέρ του Τραμπ, αυτή τη φορά τα βέλη του FBI στρέφονται κυρίως κατά του Ιράν. Σύμφωνα με τους Ράτκλιφ και Ρέι, η Τεχεράνη έστελνε ψεύτικα, εκφοβιστικά e-mails σε Αμερικανούς ψηφοφόρους στο όνομα των Proud Boys, οργάνωσης οπαδών της λευκής υπεροχής που υποστηρίζει τον Τραμπ και έγινε γνωστή στο προηγούμενο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν. Μια κίνηση η οποία ισοδυναμούσε, εν ολίγοις, με προβοκάτσια εναντίον του Τραμπ. 

Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη διέψευσαν κατηγορηματικά τις εν λόγω αιτιάσεις. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε εκλογές άλλων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ, παραπέμποντας στο πραξικόπημα της CIA εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Ιρανού προέδρου Μοσαντέκ, το 1953. 

Πιστός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Ράτκλιφ έχει κατηγορηθεί από τους Δημοκρατικούς ότι πολιτικοποιεί το αξίωμα του συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός κομματικής αντιπαράθεσης. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να αποπέμψει τον Ρέι εάν κερδίσει τις εκλογές, εξοργισμένος για το γεγονός ότι ο διευθυντής του FBI δεν του έκανε τη χάρη να καταδιώξει προεκλογικά τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν για τις οικονομικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία. Για τον ίδιο λόγο βρίσκεται σε δυσμένεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή