Γαλλία: Με καθοδήγηση από τη Συρία έδρασε ο 18χρονος

Γαλλία: Με καθοδήγηση από τη Συρία έδρασε ο 18χρονος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Καθοδήγηση» από τζιχαντιστή που βρίσκεται στη Συρία είχε λάβει ο 18χρονος τρομοκράτης που αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Σαμιέλ Πατί την περασμένη Παρασκευή, στα περίχωρα του Παρισιού. Οι νέες πληροφορίες για τη ριζοσπαστικοποίηση του δολοφόνου ήλθαν στην επιφάνεια χθες, με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, βασισμένο σε στοιχεία των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.  

Η διεύθυνση ΙΡ (μοναδική διεύθυνση, που ταυτοποιεί τη σύνδεση στο Διαδίκτυο) του «μέντορα» βρίσκεται στο Ιντλίμπ της Συρίας, τον θύλακο τζιχαντιστών που εδώ και χρόνια επιχειρεί να ανακαταλάβει η κυβέρνηση της Δαμασκού. Ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ επικοινώνησε με το άτομο αυτό κατά το διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Αλ Ανσάρ 270», και του δήλωσε σαφώς ότι θέλει «να μπει στον πόλεμο». Τους έξι προηγούμενους μήνες, οι γονείς του Ανζόροφ είχαν παρατηρήσει κάποιες ενδείξεις ότι ο γιος τους είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως κατέθεσαν στις Αρχές. Δήλωσαν, μάλιστα, ότι φοβούνταν μήπως εγκαταλείψει τη ζωή του στη Γαλλία και μετακομίσει στη Συρία. 

Στις συζητήσεις με τον τζιχαντιστή από το Ιντλίμπ, οι οποίες έγιναν στη ρωσική γλώσσα (ο Ανζόροφ είχε γεννηθεί στη Μόσχα από γονείς Τσετσένους), ο 18χρονος εξέταζε πράγματι το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Συρία. Κατά τα άλλα, οι απορίες του περιστρέφονταν γύρω από το αν είναι επιτρεπτό από τη θρησκεία να γίνει κανείς «μάρτυρας». Μετά τη δολοφονία του Πατί, ο Ανζόροφ ισχυρίστηκε ότι «εκδικήθηκε για τον Προφήτη». Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Γάλλων εκπαιδευτικών αποφάσισαν χθες να ορίσουν τη 2 Νοεμβρίου ως ημέρα τιμής προς τον συνάδελφό τους, που στοχοποιήθηκε επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή