ΗΠΑ: Ψήφοι και από το διάστημα για τις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: Ψήφοι και από το διάστημα για τις προεδρικές εκλογές

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο επίπεδο έχει προχωρήσει στην Αμερική η ψήφος των… αποδήμων, καθώς μπορούν να ψηφίσουν και οι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Έντεκα ημέρες πριν τη μεγάλη ημέρα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ήδη πάνω από 45 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν στείλει τις επιστολικές τους ψήφους, δείχνοντας μια πρωτοφανή συμμετοχή στη διαδικασία – λόγω και της πανδημίας που κρατά πολλούς πολίτες στο σπίτι τους.

Την ψήφο τους έχουν στείλει και χιλιάδες απόδημοι Αμερικανοί από δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη. Ωστόσο ψήφοι αναμένονται και εκτός του πλανήτη.

Σε φωτογραφία της NASA που δημοσίευσε το αμερικανικό δίκτυο ABC, εμφανίζεται η Αμερικανίδα αστροναύτης Κέιτ Ρούμπινς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να έχει μόλις ψηφίσει, και μάλιστα να κάνει και… διαστημικό χιούμορ δείχνοντας ένα υφασμάτινο κουτί που κλείνει με φερμουάρ και φέρει ένα χαρτί με την επιγραφή «εκλογικό κέντρο Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».

Η ψοφοφορία από το διάστημα έχει καταστεί εφικτή από το 1997 για τους Αμερικανούς πολίτες, όταν πέρασε σχετικός νόμος στην πολιτεία του Τέξας. Από τότε αρκετοί αστροναύτες της NASA έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα ενώ βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μεταξύ αυτών ήταν και η κα Ρούμπινς, που είχε ψηφίσει και το 2016 ενώ βρισκόταν στο διάστημα.

Πηγή: ABC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή