«Καμπανάκι» για Ισπανία και Γαλλία

«Καμπανάκι» για Ισπανία και Γαλλία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την Ισπανία, και η Γαλλία έσπασε χθες το όριο του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πρόκειται για το δεύτερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που καταρρίπτει το θλιβερό ρεκόρ, τη στιγμή κατά την οποία η πανδημία εμφανίζει έξαρση σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννά η διαπίστωση Βρετανών επιστημόνων ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα μοιάζει να είναι λιγότερο θανατηφόρο από το πρώτο όσον αφορά την αναλογία των θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Ε.Ε. ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες κοινοποίησης των υγειονομικών κρίσεων από τα μέλη του διεθνούς Οργανισμού. 

Ρεκόρ νέων ημερησίων κρουσμάτων έκανε και χθες η Γερμανία, ανακοινώνοντας 11.287 νέες λοιμώξεις. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόθαρ Βίλερ, επισήμανε ότι η αύξηση είναι πολύ σοβαρή, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι είναι ακόμα εφικτός ο έλεγχος της πανδημίας με «τη συστηματική συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα». 

Επίσης, επέρριψε την ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας κυρίως στις ιδιωτικές συναθροίσεις των νέων. Ακόμη, το Βερολίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για χιονοδρομικούς προορισμούς σε Αυστρία, Ιταλία και Ελβετία. Οσοι επιστρέφουν από τέτοιες περιοχές θα παραμένουν υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι για μία ακόμα φορά έχουν εκτοξευθεί οι πωλήσεις χαρτιού υγείας (89,9% την περασμένη εβδομάδα), αντισηπτικών (72,5%) και σαπουνιού (62,3%).

Στην εντατική νοσηλεύεται από χθες η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και πρώην πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, 45 ετών, που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός της, η Βιλμές επικοινωνεί απρόσκοπτα, η κατάστασή της κρίνεται σταθερή, αλλά έχει ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκε η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου, της διασημότερης στη Γαλλία, εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή. Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη κατά τις νυχτερινές ώρες. Στην Πορτογαλία επιβλήθηκε επίσης χθες τοπικό lockdown σε τρεις περιφέρειες της βόρειας χώρας.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση προέτρεψε τους ηλικιωμένους «να σπάσουν» την οικειοθελή απομόνωση και να ακολουθήσουν τις συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας και την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιορισμών σε νυκτερινά κέντρα, επιτρέποντας την παρουσία το πολύ 50 ατόμων.

To βλέμμα προς τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια κατά της COVID-19 στρέφει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καλώντας τους υγειονομικούς φορείς να μελετήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Tαυτόχρονα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα.

Tέλος, ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος 25 ατόμων στη Νότια Κορέα λίγο μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους. Παρότι οι υγειονομικές αρχές δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των θανάτων, ο κορεατικός ιατρικός σύλλογος έκρινε αναγκαία την αναστολή του εμβολιαστικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή