ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη της Ευρώπης απέναντι στον κορωνοϊό

Η μάχη της Ευρώπης απέναντι στον κορωνοϊό

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού λαμβάνει σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μετά την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Γαλλία: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε περισσότερες περιοχές

Στη Γαλλία, επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες –από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ.- καθώς από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το μέτρο θα εφαρμόζεται σε 38 γαλλικά διοικητικά διαμερίσματα, επηρεάζοντας συνολικά 46 εκατ. ανθρώπους.

Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται στο Παρίσι –όπου από τις αρχές του μήνα έκλεισαν τις πόρτες τους τα μπαρ και τα εστιατόρια- και ακόμη οκτώ μεγάλες γαλλικές πόλεις. Μοναδικές εξαιρέσεις εξόδου κατά τις ώρες απαγόρευσης αποτελούν οι λόγοι υγείας ή εργασίας, ενώ οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 135 ευρώ.

Η μάχη της Ευρώπης απέναντι στον κορωνοϊό-1

Ιταλία: Μέτρα και συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων

Στην Ιταλία, η οποία είχε πληγεί σφόδρα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις περιφέρειες της χώρας (Λομβαρδία, Λάτσιο και Καμπανία). Παράλληλα, περιορισμοί ισχύουν και στη λειτουργία των μπαρ και εστιατορίων.

Στην περιφέρεια της Καμπανίας, στον ιταλικό νότο, οι αρχές έκλεισαν και τα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια του Λάτσιο –όπου βρίσκεται και η Ρώμη- το 50% της διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια θα γίνεται με τηλεκπαίδευση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα πανεπιστήμια ανέρχεται σε 75%.

Παρά τα μέτρα, οι ειδικοί συνιστούν σταδιακό περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ οι αρχές της Ρώμης εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown εφόσον οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ξεπεράσουν τους 2.300. Σημειώνεται ότι η περιφέρεια του Πιεμόντε ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά κέντρα.

Στο μεταξύ, την επαναλειτουργία του «νοσοκομείου-Covid» που είχε κατασκευασθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες την περασμένη άνοιξη, έξω από το εκθεσιακό κέντρο του Μιλάνου, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Γερμανία: Υποχρεωτική μάσκα σε πολυσύχναστους δρόμους

Στο Βερολίνο καθώς και σε άλλες γερμανικές πόλεις, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 μ.μ. και 5 π.μ. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις επιδημικές εστίες, με παράλληλη επιβολή περιορισμών στην πώληση αλκοόλ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε πιο πολυσύχναστους δρόμους, ενώ οι δημόσιες συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους περιορίζονται στα πέντε άτομα ή στα μέλη δύο νοικοκυριών. Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, επιβλήθηκε σχεδόν καθολικό lockdown στο Μπερχτεσγκάντεν της Βαυαρίας.

Ισπανία: Σενάριο για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε εθνικό επίπεδο. Προς το παρόν, ισχύουν δρακόντεια μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, η οποία θεωρείται κυριότερη επιδημική εστία της Ισπανίας. Ηπιότερα μέτρα έχουν υιοθετηθεί σε άλλες περιοχές.

Υπό την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, εστιατόρια και ξενοδοχεία κλείνουν στις 11 μ.μ., λειτουργώντας στο 50% της χωρητικότητας τους. Ως προς τις οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, περιορίζονται στα έξι άτομα.

Στους χώρους λατρείας της Ισπανίας η μέγιστη χωρητικότητα ανέρχεται σε 30%, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από την περιφέρεια και αποθαρρύνονται γενικότερα οι μετακινήσεις, εκτός από αυτές προς τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους και τον ανεφοδιασμό.

Βρετανία: Σύστημα συναγερμού τριών βαθμίδων

Στην Αγγλία, εφαρμόζεται ένα σύστημα συναγερμού τριών βαθμίδων κινδύνου, με τη λήψη μέτρων διαφορετικής έντασης. Στην ανώτατη βαθμίδα βρίσκεται το Μάντσεστερ και το Νότιο Γιόρκσαϊρ, όπου απαγορεύεται η κοινωνική συναναστροφή με άτομα εκτός του νοικοκυριού. Παράλληλα, μπαρ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ η πώληση οινοπνεύματος επιτρέπεται μόνο με το γεύμα. Επίσης οι κάτοικοι αποθαρρύνονται από το να κινηθούν σε άλλες περιοχές.

Στο Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα, παμπ και εστιατόρια κλείνουν στις 10. Επίσης, προτείνεται η αποφυγή των ΜΜΜ και δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων.

Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Στο Βέλγιο, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 π.μ., ενώ κλειστά παραμένουν μπαρ και εστιατόρια. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, κλειστά είναι επίσης τα αθλητικά κέντρα και οι αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ μετά τις 8 μ.μ. δεν επιτρέπεται η πώληση οινοπνευματωδών.

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όπως και τα καταστήματα, ωστόσο απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού και υπαίθριες αγορές. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η τηλεργασία.

Τα επαγγελματικά αθλητικά παιχνίδια μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά χωρίς κοινό. Επιπλέον, ορίζεται ανώτατος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε αμφιθέατρα πανεπιστημίων, θέατρα και κινηματογράφους, ενώ θα κλείσουν τα λούνα παρκ.

Πολωνία: Μέχρι πέντε άτομα σε δημόσιες συναθροίσεις

Η Πολωνία θα κλείσει εστιατόρια και μπαρ για δύο εβδομάδες και θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις σε πέντε άτομα. Επιπλέον για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα ισχύσει το μέτρο της τηλεκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες άνω των 70 ετών να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με το Reuters.

Ελλάδα: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στα επίπεδα 3 και 4

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στα επίπεδα 3 και 4 –πορτοκαλί και κόκκινο στον χάρτη– από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς χώρους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν εργαζόμενους με πιστοποίηση εργοδοτών και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την «Εργάνη», και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας.