Τιμή στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Τιμή στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας ήταν η αποδέκτρια του φετινού βραβείου Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ο Σασόλι αναγνώρισε στην ομιλία του μια σειρά «γενναίων γυναικών» στις οποίες περιλαμβάνονται η ηγέτις της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβις, η μουσικός και ακτιβίστρια Μαρία Καλεσνίκαβα και οι ακτιβίστριες Βόλια Καβάλκοβα και Βεράνικα Τσαπκαλά. 

Το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο προετοιμάστηκε για την επικράτησή του στις εκλογές του Αυγούστου φυλακίζοντας και εξουδετερώνοντας τα πιο απειλητικά στελέχη της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να πάρουν τα ηνία οι σύζυγοι, σύντροφοι και επικεφαλής των πολιτικών γραφείων των φυλακισμένων και να τεθούν επικεφαλής μαζικού κινήματος, που ζήτησε το τέλος της εποχής Λουκασένκο. Ο επί δυόμισι δεκαετίες πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κέρδισε τις εκλογές του Αυγούστου, παρά τις καταγγελίες για νοθεία και τις μαζικές διαδηλώσεις. 

Τον Σεπτέμβριο, ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου καταδίκασε τις Αρχές της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. «Ο λαός της Λευκορωσίας αξίζει το βραβείο Ζαχάροφ, γιατί οι Λευκορώσοι όλων των ηλικιών εξεγέρθηκαν κατά της δικτατορίας Λουκασένκο», είπε η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε. «Η βία δεν θα σταματήσει τα αιτήματα του λαού της Λευκορωσίας για ελεύθερες εκλογές και δημοκρατική αλλαγή». Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Καλνιέτε, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.  

Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν, επίσης, ο αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης, ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ από την Πολωνία και η δολοφονηθείσα ακτιβίστρια για την προστασία των δασών της Ονδούρας, Μπέρτα Κάσερες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή