Σκηνοθέτησε βανδαλισμούς εναντίον της

Σκηνοθέτησε βανδαλισμούς εναντίον της

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Διετή φυλάκιση πρότειναν την Πέμπτη Νορβηγοί εισαγγελείς εις βάρος της συντρόφου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, η οποία κατηγορείται ότι πυρπόλησε εσκεμμένα το αυτοκίνητό της και βανδάλισε το σπίτι της για να προκαλέσει τη συμπάθεια των πολιτών για την οικογένεια. Σε μια περίεργη υπόθεση, που είχε συναρπάσει την κοινή γνώμη και τα τοπικά ΜΜΕ, η Λάιλα Ανίτα Μπερτχόισεν, 55 ετών, συνελήφθη τον περυσινό Μάρτιο, εξωθώντας σε παραίτηση τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Τορ Μικέλ Ουάρα, προερχόμενο από το συντηρητικό κόμμα του νόμου και της τάξης, το Κόμμα της Προόδου. Η ίδια δήλωσε αθώα στην κατηγορία ότι κατασκεύασε απειλές εις βάρος της οικογένειάς της και της δημοκρατίας. 

Πριν από τη σύλληψή της, η Μπερτχόισεν είχε καταγγείλει ότι μια θεατρική παραγωγή στο Οσλο, η οποία ήταν επικριτική για τον Ουάρα, εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια της οικογένειάς της, επειδή περιελάμβανε φωτογραφίες του σπιτιού της. Η θεατρική ομάδα ήθελε να δείξει ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ήταν μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν να μετατρέψουν τη Νορβηγία σε μια ρατσιστική κοινωνία. Η Μπερτχόισεν και μια φίλη της παρακολούθησαν την παράσταση τον Νοέμβριο του 2018 και βιντεοσκόπησαν μέρος της με τα κινητά τους τηλέφωνα. Εφυγαν προτού τελειώσει το έργο και λίγες μέρες αργότερα η Μπερτχόισεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της αντιρατσιστικής θεατρικής ομάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου. 

Οταν, αργότερα, το σπίτι της έπεσε θύμα βανδάλων και το αυτοκίνητό της πυρπολήθηκε, η Μπερτχόισεν ισχυρίστηκε πως δικαιώθηκε. Η αστυνομία, όμως, πιστεύει πως ήταν υπεύθυνη η ίδια, καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε εύφλεκτο υγρό για να πυρπολήσει το αυτοκίνητό της και αποσυνέδεσε για λίγο την κάμερα παρακολούθησης. «Η Λάιλα Ανίτα Μπερτχόισεν θα πρέπει να καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση», δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας Φρέντερικ Ράνκε, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, χθες, στο δικαστήριο. 

Ο Ουάρα, από την πλευρά του, επέμεινε ότι η σύντροφός του είναι αθώα. Επιτείνοντας το μυστήριο, ανώνυμες επιστολές ανάληψης ευθύνης για την επίθεση απεστάλησαν κατά καιρούς, ενόσω η Μπερτχόισεν βρισκόταν στο εξωτερικό ή δεν είχε τη δυνατότητα να τις αποστείλει. Η αστυνομία διατείνεται, ωστόσο, ότι οι επιστολές θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η κατηγορούμενη είχε συνεργό, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί ανατροπής της υπόθεσης. Απειλητικό γράμμα είχε σταλεί, επίσης, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ινγκβιλ Σμίνες Τιμπρίνγκ-Γκέντε. Οι δικαστές αναμένεται να εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους εντός των επόμενων μηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή