Ε.Ε.: Πανευρωπαϊκή προμήθεια rapid tests

Ε.Ε.: Πανευρωπαϊκή προμήθεια rapid tests

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 15-22 εκατομμυρίων rapid tests αντιγόνου που θα καλύψει τις «άμεσες ανάγκες» των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε προ ολίγου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Όπως είχε γράψει η «Κ», η πρωτοβουλία αυτή βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων. Οι πόροι θα προέλθουν από το Εργαλείο Εκτάκτου Ανάγκης (ESI), που έχει χρησιμοποιηθεί και για τις συμβάσεις προαγοράς υποψήφιων εμβολίων για την covid-19.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, στο βίντεο που ανήρτησε, δήλωσε ότι παράλληλα θα τεθεί εν κινήσει διαδικασία κοινής προμήθειας ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να αγοράσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. «Για να επιβραδύνουμε τον ιό, πρέπει να κάνουμε όσα περισσότερα τεστ γίνεται», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Τα rapid tests, που βγάζουν αποτελέσματα πολύ γρήγορα, είναι κρίσιμα στο πλαίσιο αυτό, επιτρέποντας για παράδειγμα να μετακινούμαστε με ασφάλεια». Θα υπάρχει η δυνατότητα ο κόσμος να εξετάζεται πριν μπει σε μία πτήση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ευρεία χρήση των rapid tests είναι κρίσιμης σημασίας για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ε.Ε. καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και εν όψει της τουριστικής περιόδου του 2021. Ταυτόχρονα, μπορούν να συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική καταστολή της διασποράς του ιού, ειδικά σε χώρες σαν το Βέλγιο που πλήττονται σφοδρότατα από το δεύτερο κύμα, σε βαθμό που οι αρχές  πλέον παρέχουν τεστ PCR μόνο σε ασθενείς με συμπτώματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή