Σύγκρουση δύο κόσμων στο τελικό ντιμπέιτ

Σύγκρουση δύο κόσμων στο τελικό ντιμπέιτ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα του πρώτου, χαοτικού ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, η χθεσινή, δεύτερη και τελευταία, τηλεοπτική μονομαχία στο Νάσβιλ του Τενεσί έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθήσουν μια έντονη αλλά απολύτως πολιτισμένη αντιπαράθεση. Εχοντας, προφανώς, συνειδητοποιήσει ότι οι διαρκείς διακοπές και ο εριστικός τόνος του πρώτου ντιμπέιτ απέβησαν εις βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε χθες όλους τους κανόνες του fairplay, φθάνοντας στο σημείο να εγκωμιάσει τη συντονίστρια, δημοσιογράφο του NBC, Κρίστιν Γουέλκερ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά να κλείσει το μικρόφωνο ενός εκ των μονομάχων, καθώς κανένας δεν ξεπερνούσε τον χρόνο του. 

Ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το διάλειμμα «κανονικότητας» μέσα σε μια οτιδήποτε άλλο από κανονική προεκλογική εκστρατεία, ήταν η πολιτική. Επί 90 λεπτά, Τραμπ και Μπάιντεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν απαντήσεις σε σειρά καίριων ζητημάτων, σε μια σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, που δεν εκφυλίστηκε σε αλληλοεξόντωση προσώπων. 

Στο μεγάλο θέμα της πανδημίας, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Αμερική «ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα» και «μαθαίνει να ζει με τον ιό», στηρίζοντας την αισιοδοξία του στην άφιξη του εμβολίου «μέσα σε εβδομάδες». Απαντώντας, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η χώρα του βρίσκεται μπροστά σε έναν «σκοτεινό χειμώνα» και καυτηρίασε τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο, λέγοντας: «Δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό, έχουμε μάθει να πεθαίνουμε με τον ιό… Οποιος ευθύνεται για τόσο πολλούς θανάτους δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ». 

Αβυσσαλέες ήταν οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ο Τραμπ διεκδίκησε εύσημα για τη δυναμική πορεία της αμερικανικής οικονομίας μέχρι την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες και υποσχέθηκε διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου, κάτι που ο αντίπαλός του θεώρησε καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις. Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προσπάθεια του αντιπάλου του να καταργήσει το Obamacare, ενώ ο Τραμπ τον κατηγόρησε αβάσιμα ότι επιθυμεί να επιβάλει ένα εξισωτικό σύστημα «σοσιαλιστικής περίθαλψης».

Η οξύτερη αντιπαράθεση έγινε γύρω από το φυλετικό ζήτημα. Κάποια στιγμή, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν, με την πιθανή αυτή εξαίρεση, κανείς πρόεδρος δεν έχει κάνει όσα εγώ» για τους μαύρους. Η σαρκαστική απάντηση του Μπάιντεν ήταν: «Αυτός εδώ ο Αβραάμ Λίνκολν είναι ένας από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη Ιστορία». 

Στην ενότητα που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει «μετάβαση από την πετρελαϊκή βιομηχανία», γιατί αυτή «μολύνει σε μεγάλη έκταση». Ο Τραμπ εκμεταλλεύθηκε αμέσως την ευκαιρία για να κερδίσει πόντους σε κρίσιμες πολιτείες, η οικονομία των οποίων εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική τοποθέτηση. Το ακούτε στο Τέξας; Το ακούτε στην Πενσιλβάνια;» είπε χαρακτηριστικά.

Αλληλοκατηγορίες

Ελάχιστα σοφότεροι έγιναν οι Αμερικανοί τηλεθεατές, όπως και οι ξένες κυβερνήσεις, από την αντιπαράθεση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δύο μονομάχοι δεν έδωσαν ουσιώδεις απαντήσεις για κανένα φλέγον θέμα (σχέσεις με Κίνα, Μέση Ανατολή κ.λπ.), προτιμώντας να αλληλοκατηγορηθούν για οικονομικά σκάνδαλα και διαπλοκή με ξένες κυβερνήσεις. Η καλύτερη, για πολλούς, στιγμή του Μπάιντεν ήταν όταν στράφηκε προς την κάμερα για να απευθυνθεί στους πολίτες με τα εξής λόγια: «Γνωρίζετε ποιος είναι (ο Τραμπ). Γνωρίζετε τον χαρακτήρα του. Γνωρίζετε τη φήμη που έχει ο καθένας μας όσον αφορά την εντιμότητα και τη φιλαλήθειά του». 

Γενική είναι η εκτίμηση ότι το χθεσινό ντιμπέιτ δεν είχε καθαρό νικητή. Δεδομένου, όμως, ότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που επιζητούσε απεγνωσμένα ένα «νοκ άουτ», καθώς χάνει συντριπτικά στα σημεία βάσει των δημοσκοπήσεων, εκείνος που έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος είναι ο Μπάιντεν. Καθώς απομένουν μόνον 11 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος θα αποδυθεί σε μια φρενήρη κούρσα περιοδειών στις διαφιλονικούμενες πολιτείες, ελπίζοντας σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Οι κρίσιμες μάχες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα περίπου οκτώ μονάδων, κατά μέσον όρο, σε πανεθνικό επίπεδο. Το χειρότερο για τον Τραμπ είναι ότι ο Μπάιντεν διατηρεί μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα σχεδόν σε όλες τις διαφιλονικούμενες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, με μόνες εξαιρέσεις, μέχρι χθες, το Τέξας και το Οχάιο (στο δεύτερο, η διαφορά ήταν μόλις 0,6%). Σε πέντε από τις 14 κρίσιμες πολιτείες το προβάδισμα του Μπάιντεν φαίνεται μη αναστρέψιμο, ενώ στις υπόλοιπες επτά η μάχη είναι ανοιχτή. Με αυτά τα δεδομένα, ο Τραμπ διατηρεί ακόμη ανοιχτό ένα δρόμο προς την επανεκλογή του, μόνο που αυτός ο δρόμος γίνεται από μέρα σε μέρα στενότερος. Για να καταφέρει να τον διανύσει, θα χρειαστεί να κερδίσει οπωσδήποτε τη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια, δύο μεγάλες πολιτείες, όπου ο Μπάιντεν προηγείται με 2% και 5% κατά μέσον όρο. Εκεί θα εστιαστεί μεγάλο μέρος της εκστρατείας Τραμπ τις ημέρες που απομένουν μέχρι την 3η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή